20 Април 2024 г. Събота

Доходите от престъпна дейност у нас се реализират в чужбина

2012-04-04 07:36:21

Икономиката на България не е криминална. Наистина цифрите от доклада на Центъра за изследване на демокрацията от вчера са стряскащи, но трябва да се има предвид, че голямата част от доходите от престъпна дейност са реализирани в чужбина.

Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира пред bTV изнесените данни, че годишният оборот от най-значими организирани престъпни дейности в България е близо 3,5 млрд. лв. или 4,7% от БВП на страната.

Цветанов подчерта, че след падането на визовия режим и либерализирането на пътуванията в чужбина България е изнесла доста стабилен престъпен контингент. Основната част от него е съсредоточена в трафика на жени с цел проституция.

 

"Ще дам за пример случая на едно българско момиче, на което помогнахме с холандските си партньори. Оказа се, че момичето е било изнесено в Холандия и експлоатирано за 8 години, като реализираният само от него оборот за това време е 4 милиона евро. При положение че за миналата година знаем за 440 момичета, станали жертва на подобен сценарий, а реалният брой може и да е по-голям, можете да си направите сметка за какви печалби за престъпния бизнес става въпрос", обясни вицепремиерът.

Въпреки мрачната картина Цветанов напомни, че миналата година страната ни е била рекордьор по брой ефективни осъдителни присъди – общо 131, като много от тях са били с рекордни за съдебната ни система размери – от по 10-12 години.

Според министъра изкарването на проституцията „на светло” чрез легализирането й няма да реши проблема с този вид дейност или с трафика на жени за чужбина.

"Жертвите на трафика с цел проституция обикновено се изнасят за държави, където така или иначе този вид бизнес е легален. Проблемът е, че момичетата биват подлъгани и на място разбират какви всъщност са нещата. Не мисля, че специално за България легализирането на проституцията ще бъде за добро. Трябва обаче да вземем някакви мерки, така че страната ни да не възприема като дестинация за секс туризъм", коментира още Цветан Цветанов.

Според него след демокрацията и свободното пътуване много от инвестициите у нас по черноморските курорти са от нелегален бизнес.

По повод делото „Наглите“ Цветанов повтори, че очаква прокуратурата да протестира оправдателните присъди на половината от обвиняемите и изрази задоволство от произнесените от съда ефективни присъди.

Според МВР шефа оправданите Цветозар Славчев – Цуро и Павел Петков – Прасето също са замесени в отвличанията и заслужават присъди, затова решението на съда спрямо тях ще се протестира.

"Виновните си получиха заслуженото, което в крайна сметка показва една добра ефективност на МВР и съдебната система", заключи вицепрезидентът.

Цветанов призна, че не е ясно къде са парите на „Наглите”. „Може да са заровени или укрити. Беше намерена само една от белязаните банкноти, с които беше платено за похищението на Гунински и тази банкнота се намираше у Хамстера. Това обаче не значи, че той е мозъкът на групата", допълни вътрешният министър.

Той потвърди, че има сведения за висш държавен служител без криминално минало, който може би стои зад групировката.

"Знаем го това име, то беше споменато както от един от "наглите" Гребеца, така и от част от жертвите, но нищо повече не мога да кажа", допълни Цветанов.

От думите му стана ясно, че всяко намаление на бюджета на МВР ще доведе до увеличение на престъпността.

"Знаете ли колко са дейностите, които реализираме, за да покрием очакванията на хората? Казвате, че 3.5 милиарда лева се генерират от организирана престъпност. Нека тогава направим бюджета на МВР 500 милиона лева. Тогава доходите от организираната престъпност ще бъдат в пъти повече от тези 3.5 милиарда лева. Тогава тежестта върху българските граждани ще бъде още по-голяма, защо беднотията ще бъде много по-тежка и последствията ще бъдат още по-тежки", коментира Цветанов повод критиките, че МВР е най-богатото министерство с бюджет от 1 млрд. лева.

Според него битовата престъпност не е проблем само на полицията, а е "проблем, генериран с години, който е свързан с безработицата".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати