29 Март 2024 г. Петък

Борисов обърка Дамаск с Бейрут

2012-04-04 06:23:53

След като президентът Плевнелиев определи чешката делегация като полска, а впоследствие и като чехословашка, и премиерът не остана по назад в гафовете по време на посещението си в Ереван, Армения.

След срещата си с арменския премиер Тигран Саркисян, Бойко Борисов обърка сирийската столица Дамаск с ливанската - Бейрут, съобщи bTV.

„Споделихме и тревогите си, които имаме за Сирия, защото (за българските журналисти казвам) те, арменците, имат доста голяма общност в Бейрут. Също се тревожат за процесите, които има там. Нашата позиция, на България и на ЕС - категорично сме против този режим и това, което се случва в момента, да се избиват граждани в Сирия”, каза Борисов, цитиран от телевизията.

След като му сигнализирали, че е сбъркал той се "поправи"Освен в Дамаск, в Сирия, имат голяма общност и в Ливан, в Бейрут – изключително много хора, които живеят в отделни точки на арабския свят, може би, затова така съм бил разбран, но тревогите им са много големи и за двете места - и за Ливан, и за Сирия.

Действително Бойко Борисов е прав, че арменските общности в Дамаск и в Бейрут са доста големи. Международни наблюдатели обаче припомнят, че ситуацията в Ливан е спокойна повече от една година.

След срещата на двамата премиери Борисов заяви, че в културно-исторически план нещата са наред, но в икономически са далече от възможностите, които имат двете страни.

Премиерът е посъветвал колегата си за по-скорошно сваляне на визовия режим, за да се отвори път на бизнеса и като пример в това отношение е дал Русия и Турция, където има облекчение чрез по-гъвкави системи. 

В рамките на официалното посещение в Ереван бяха подписани междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на труда и социалната политика и договор за сътрудничество между Арменския държавен педагогически университет "Х. Абовян" и Софийския университет "Св. Климент Охридски“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати