19 Април 2024 г. Петък

Дебне ни нежна престъпност

2012-04-04 06:17:49

"Нежна престъпност е на мода сега", обяви в интервю за "Труд" Борислав Сарафов, шеф на Апелативната специализирана прокуратура.

По думите му системната и методична работа на правоохранителните органи постепенно стеснява полето на действие на организираните престъпни групи. И днес е времето на малко известните, интелигентни и комбинативни престъпници.

Време е на "нежната престъпност" - на финансови измами, източване на фондове, пране на пари. Именно натам са насочени усилията на прокуратурата, отбеляза експертът.

"Очаква се лавина от жалби у нас за забавени дела", предупреждава в интервю за "24 часа" Богдана Желявска, съпредседател на сдружение "Съдии за единна Европа". Тя припомня, че бавното правосъдие в много случаи води до липса на правосъдие.

В тази връзка предложението на Министерството на правосъдието за създаване на специализирлано звено в инспектората, което да разглежда жалбите за нарушено право за разглеждане на делата в разумен срок, е добро и очевидно е съобразено с европейската практик, отчита тя.

Кабинетът излъга, че замразява заплатите в МВР, съобщава "Сега". Седмица след като правителството съобщи, че заплатите в МВР се замразяват на миналогодишното ниво, истината се оказа различна.

И минималните, и максималните възнаграждения в силовото министерство се вдигат от 1 май. Увеличението обаче ще важи само за хората на трудови договори, включително заместниците на Цветан Цветанов, и не засяга огромната част от униформените. Преди време премиерът Бойко Борисов определи тази привилегирована група служители като "чантаджии".

70% от уличните кучета са били домашни, посочва в интервю за"Монитор" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея на първо място трябва да бъде спешно променена наредбата за изискванията за приюти, така че да започне изграждането им, без това да струва много пари на софиянци.

Фандъкова очаква и промени в закона, така че да се увеличат възможностите за контрол на популацията от бездомни кучета.

БСП иска вот на недоверие заради АЕЦ "Белене", пише "Дума". Основен акцент сред мотивите, които ще изтъкне БСП в искането си за вот на недоверие към правителството, ще е отказът от строителството на АЕЦ "Белене".

За да съберат необходимите 48 подписа за внасянето на вота, социалистите ще водят преговори и с останалите партии в опозиция. Очаква се искането им да бъде внесено преди великденската ваканция на депутатите, а гласуването да стане още идната седмица.

35% от немските фирми не биха инвестирали в България, ако трябваше отново да избират място за вложения си, съобщава "Сега". Това показва анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара.

За сравнение - през 2011 г. фирмите, които не биха избрали България за бизнес, са 21.5%. Според немските инвеститори най-големите слабости на България са неефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

Голям процент от анкетираните смятат, че не се вземат адекватни мерки срещу корупцията. Сред позитивите на България са ниската данъци, ниските разходи за труд, политическата стабилност, продуктивността на служителите, квалификацията на персонала във фирмите.

Летният туризъм дава работа на младите, отчита в интервю за "Новинар" Камен Колев от Стопанската камара. Според него туризмът остава единственият сектор, който носи оптимизъм за родната икономика и за предприемачите особено за летния сезон.

Може да се каже действително, че кризата в Гърция ще доведе повече туристи у нас, и то не само от страната, а и от други държави, които доскоро са летували в южната ни съседка. Цените у нас са конкурентни съобразно качеството на предлаганата услуга, отчита Колев.

Мафията с приходи като на НЕК, отбелязва на първа страница "Труд". 3,5 млрд. лв. е годишният оборотна организираната престъпност у нас. Приходите на мафията се равняват на 4,7% от БВП за страната и са почти колкото на Националната електрическа компания.

Най-голям в нелегалните пазари е делът на секс услугите - проститутките правят 1,5 млрд. лв. годишен оборот по света и у нас. Това е колкото приходите на едно енерго, на 
голяма верига бензиностанции или на един от трите мобилни оператора в България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати