Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow Дебне ни нежна престъпност

Дебне ни нежна престъпност

  Print E-mail
2012-04-04 06:17:49
източник: dnes.bg

"Нежна престъпност е на мода сега", обяви в интервю за "Труд" Борислав Сарафов, шеф на Апелативната специализирана прокуратура.

По думите му системната и методична работа на правоохранителните органи постепенно стеснява полето на действие на организираните престъпни групи. И днес е времето на малко известните, интелигентни и комбинативни престъпници.

Време е на "нежната престъпност" - на финансови измами, източване на фондове, пране на пари. Именно натам са насочени усилията на прокуратурата, отбеляза експертът.

"Очаква се лавина от жалби у нас за забавени дела", предупреждава в интервю за "24 часа" Богдана Желявска, съпредседател на сдружение "Съдии за единна Европа". Тя припомня, че бавното правосъдие в много случаи води до липса на правосъдие.

В тази връзка предложението на Министерството на правосъдието за създаване на специализирлано звено в инспектората, което да разглежда жалбите за нарушено право за разглеждане на делата в разумен срок, е добро и очевидно е съобразено с европейската практик, отчита тя.

Кабинетът излъга, че замразява заплатите в МВР, съобщава "Сега". Седмица след като правителството съобщи, че заплатите в МВР се замразяват на миналогодишното ниво, истината се оказа различна.

И минималните, и максималните възнаграждения в силовото министерство се вдигат от 1 май. Увеличението обаче ще важи само за хората на трудови договори, включително заместниците на Цветан Цветанов, и не засяга огромната част от униформените. Преди време премиерът Бойко Борисов определи тази привилегирована група служители като "чантаджии".

70% от уличните кучета са били домашни, посочва в интервю за"Монитор" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея на първо място трябва да бъде спешно променена наредбата за изискванията за приюти, така че да започне изграждането им, без това да струва много пари на софиянци.

Фандъкова очаква и промени в закона, така че да се увеличат възможностите за контрол на популацията от бездомни кучета.

БСП иска вот на недоверие заради АЕЦ "Белене", пише "Дума". Основен акцент сред мотивите, които ще изтъкне БСП в искането си за вот на недоверие към правителството, ще е отказът от строителството на АЕЦ "Белене".

За да съберат необходимите 48 подписа за внасянето на вота, социалистите ще водят преговори и с останалите партии в опозиция. Очаква се искането им да бъде внесено преди великденската ваканция на депутатите, а гласуването да стане още идната седмица.

35% от немските фирми не биха инвестирали в България, ако трябваше отново да избират място за вложения си, съобщава "Сега". Това показва анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара.

За сравнение - през 2011 г. фирмите, които не биха избрали България за бизнес, са 21.5%. Според немските инвеститори най-големите слабости на България са неефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

Голям процент от анкетираните смятат, че не се вземат адекватни мерки срещу корупцията. Сред позитивите на България са ниската данъци, ниските разходи за труд, политическата стабилност, продуктивността на служителите, квалификацията на персонала във фирмите.

Летният туризъм дава работа на младите, отчита в интервю за "Новинар" Камен Колев от Стопанската камара. Според него туризмът остава единственият сектор, който носи оптимизъм за родната икономика и за предприемачите особено за летния сезон.

Може да се каже действително, че кризата в Гърция ще доведе повече туристи у нас, и то не само от страната, а и от други държави, които доскоро са летували в южната ни съседка. Цените у нас са конкурентни съобразно качеството на предлаганата услуга, отчита Колев.

Мафията с приходи като на НЕК, отбелязва на първа страница "Труд". 3,5 млрд. лв. е годишният оборотна организираната престъпност у нас. Приходите на мафията се равняват на 4,7% от БВП за страната и са почти колкото на Националната електрическа компания.

Най-голям в нелегалните пазари е делът на секс услугите - проститутките правят 1,5 млрд. лв. годишен оборот по света и у нас. Това е колкото приходите на едно енерго, на 
голяма верига бензиностанции или на един от трите мобилни оператора в България.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?