2 Май 2024 г. Четвъртък

Приоритетите оттук насетне: Запазване на фискалната и финансова стабилност

2010-08-05 23:16:18
Приоритетите на правителството за втората година управление станаха ясни днес, след като бе публикуван отчет на Министерски съвет за едногодишната работа на министрите. Сред тях са запазване на фискалната и финансова стабилност на страната, на данъците на сегашното ниво и на бюджетния дефицит до 3% от БВП.

Други приоритети на кабинета за следващата година са
запазване стабилността на валутния борд, продължаване на подготовката на страната за членство в Еврозоната. Кабинетът ще посвети усилията си през следващата година на изпълнението на мерките и дейностите, заложени в Пътната карта за изграждане на газопровода "Южен поток", на изпълнението на ангажиментите по изграждането на газопровода "Набуко" и на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Румъния. Предстоящи за следващата година от мандата на кабинета са иницииране на разговори за изграждане междусистемна връзка с Турция, стартиране на конкурси за проучване и добив на газ на територията на България, предаде бТВ.

Преструктурирането на проекта за АЕЦ "Белене" в посока повишаване на неговата атрактивност за балкански и европейски инвеститори и избор на консултант и стратегически инвеститор за изграждането централата, насърчаване на конкуренцията на пазара на електроенергия, работа по създаване на електроенергийна борса в България и въвеждане на нови правила за търговия в Закона за енергетиката, също влизат в приоритетните  планове на правителството.

Изминалата година премина в условия на икономическа криза и в усилия на правителството да изведе икономиката на България от рецесията, да предприеме решителни действия за стабилизиране на бюджетната позиция и преодоляване последиците от глобалната криза и възстановяване на българската икономика, пише в отчета. Приоритетите в работата бяха пряко обвързани със създаването на по-високи нива на добавена стойност, респективно реален растеж на БВП в условията на нарастваща конкуренция, успешно интегриране на бизнеса в единния европейски пазар, подобряване на състоянието на платежния баланс, увеличаване на заетостта, понижаване на безработицата и индиректно подобряване на благосъстоянието на живот. 

Правителството определи основните инструменти за излизане от кризата
 - намаляването на държавните разходи, насърчаването на заетостта и поддържането на данъчна и осигурителна политика, благоприятна за българските и чуждестранните инвеститори и ориентирана към ограничаване на сивата икономика.

В подкрепа на фиска, освен по линия на свиване и реализиране на икономии в публичнитеразходи, бяха предприети и действия за повишаване на събираемостта на приходите и осигуряване на допълнителни източници на приходи. За да се стимулира икономиката и потреблението бяха предприети и мерки за опростяване на данъчната система и прецизиране на данъчното законодателство. Разшириха се услугите за данъкоплатците и осигурителите за изпълнение на задълженията в условията на икономическа криза.

Въпреки влошена външна макроикономическа среда и негативите на глобалната финансова и икономическа криза, бяха предприети редица мерки за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат. 

Комплектността на политиките за насърчаване на инвестициите, предприемачеството, подобряването на бизнес средата имаха ключово значение и за насърчаването на износа и гарантирането на външната финансова стабилност на страната. От януари до април 2010 г. износът е нараснал с 19 на сто годишна база спрямо същия период за миналата година. За периода юни 2009 - 2010 г. по линия на офсета са отчетени 90 млн. евро офсетна полза, като 50 млн. евро са в периода 1 януари -1 юли 2010 г.

Основна характеристика на правителствената политика бе прехвърлянето на основната тежест на антикризисните мерки върху държавата, а не върху гражданите, пише в отчета. Намалени бяха разходите за държавата, запази се нивото на преките и косвените данъци и се осъществи механизъм за уреждане на задълженията на държавата по сключени договори за капиталови разходи и доставки на министерствата и ведомствата, които не са погасени към 31 март 2010 г. Наред с извършваното ограничаване на разходната част на бюджета, усилията бяха насочени и към повишаване събираемостта на приходната част и разкриване на нови източници на приходи в държавния бюджет.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати