19 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ безгрижни за вота, вълнували ги само изборите

2012-04-03 15:30:32

Управляващите нямат никакви притеснения за готвения от левицата вот на недоверие към кабинета заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Това заявиха от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ.

Единственият вот, на който държим, е вотът на суверена, тоест изборите, подчерта зам.- председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

"Не сме притеснени от политическите напъни на опозицията и най-вече на БСП за вот на недоверие, защото няма мотиви за такъв", коментира колежката му Цвета Караянчева.

Според нея БСП отново поставя каруцата пред коня, тъй като с 40 депутати няма каква алтернатива да търси на това управление. 

Депутатката от ГЕРБ смята, че левицата няма дори да събере необходимите 48 подписа.

"В крайна сметка се оказва, че дори бившият им коалиционен партньор ДПС няма да ги подкрепи за „Белене”. Изглежда така, сякаш само БСП има интерес от този проект и трябва да потърсим къде стоят причините зад него", поясни Караянчева.

Според нея вследствие на скандала Първанов-Станишев БСП е готова да търси всякакви компромиси за да предизвика вот на недоверие към правителството.

Войната "Станишев-Първанов" поставя БСП в "разкрачена позиция", смята тя.

 

Димитър Главчев направи аналогия с митологията и нарече случващото се в БСП "Танталови мъки" - да понасяш огромни страдания, предизвикани от близостта на нещо желано, но недостижимо.

"БСП трябва да отговаря защо толкова време не е подписан договорът за "Белене", по който се преговаря още от 1981 г., допълни той. Вместо това са парафирани "n на брой" допълнения към споразумението от 2006 г. Единственото, което са правили, е да изразходват публични средства", отбеляза той.

По думите му Първанов и Станишев са имали предостатъчно време да предизвикат референдум за АЕЦ „Белене”, но въпреки това такъв не е правен.

На въпрос защо се налага анкетна комисия да преразгледа текстове от мораториума върху проучването и добива на шистов газ, само месеци след като беше наложен, Димитър Главчев отговори - "очевидно, че се налага да се преразглежда, тъй като има въпроси, които са поставени от обществото".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати