26 Април 2024 г. Петък

Сините няма да подкрепят вот на недоверие към ГЕРБ

2012-04-03 15:27:36

От СДС не смятат да подкрепят вот на недоверие към правителството, предложен от левицата, по теми, свързани с икономиката или енергетиката. 

„Ако вотът на БСП е на тема енергетика, ще гласуваме против. Ако БСП за пореден път се изхитрят и внесат вот на тема икономическа политика с ясното съзнание, че общата икономическа политика на правителството се провали, тогава ще имаме няколко опции. Най-логичното и най-честното решение е да не участваме такъв вот, но крайното решение ще приеме парламентарната група“, разясни лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той коментира и темата за цената на руския газ. Според него при положение че е наложено намаление на цената на природния газ, не би трябвало да има увеличение на цената на парното. По думите му договореното намаление на цената е малко и то трябва да бъде поне 20%.

СДС призова управляващите да оттеглят скандалните поправки в Закона горите, приети на второ четене в парламентарната комисия  по земеделие и гори, съобщи на пресконференция лидерът на партията Мартин Димитров.

Депутати от ГЕРБ лично предложиха, освен ски писти и лифтове, в държавните гори да могат да се строят и лифтови станции и открити съоръжения за спортни, културни и религиозни нужди.

Според сините управляващите са дали път на безконтролната сеч и строежите из българските гори и промените обслужват интереса на едрите собственици на ски писти и голф игрища.

По време на гласуването на поправките в парламентарната комисия по земеделие и гори, по настояване на депутатите Емил Димитров и Десислава Танева, се запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове.

Освен това се дават и еднолични правомощия на земеделския министър да определя кой ще получи правото на ползване, припомнят от СДС.

От промените ще се възползват и собствениците на голф игрища. С новите текстове земеделските земи ще могат да бъдат застроявани, без да се променя предназначението им. Така земеделските земи ще си остават такива, независимо, че върху тях ще може да се разполагат голф игрища с прилежащите им клубове.

Предложените от ГЕРБ текстове разрешават и безконтролното изсичане на малки частни имоти до 2 хектара. Мнозинството, подкрепено от независими, премахна задължителния досега план и програма за изсичане на горски масиви.

Липсата на достатъчно контрол от страна на регионалните дирекции по горите, които не разполагат с достатъчно служители, ще увеличи посичането на дървесни масиви в частните гори, категорични са сините.

 

Според тях с приетите промени ГЕРБ дадоха началото на разграбването на парчета от защитените природни паркове.

Този законопроект дава път на тежките строителни машини да нагазят в парк Витоша. Настоящият план за управление на парка забранява всяко строителство, свързано с промяна предназначението на горите. С прилагането на новия закон, без да се наруши този план, ще могат да се издигнат нови ски-лифтове, голф игрища, басейни, ресторанти и дори магазини, изтъкват от СДС. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати