28 Март 2024 г. Четвъртък

Човечеството има 10 години, за да избегне глобална екологична катастрофа

2012-04-03 13:56:34

Светът върви към глобална екологична катастрофа с необратими последици, заради необратимите промени в климата и липсата на мерки за защита на околната среда, заяви преди време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Към днешна дата организацията е категорична, че на човечеството му остават само десет години, през които все още може да избегне най-лошото.

За това се говори в декларацията под названието „Състоянието на планетата”, подготвена за следващата среща на върха на ООН, посветена на проблемите на устойчивото развитие.

Изследванията показват, че бъдещото съществуване на екосистемите в този вид, в който през последните столетия са поддържали благополучието на човешката цивилизация, е в голяма опасност.

Ако човечеството не обедини усилията си, тогава най-вероятно, ще станем свидетели на гибелта на екосистемите, предупреждават учени, които са се подписали под документа. Цивилизацията ни ще остане без вода и храна, биологичното разнообразие и другите ресурси ще бъдат заплашени от изчезване. Когато тези ресурси намалеят драстично заради "икономическата, екологичната и социалната криза", има голяма вероятност от "хуманитарна катастрофа от глобален мащаб", се казва в доклада.

През последните десетилетия в света станаха важни промени. Първо настъпи епохата на антропоцена, при която зад процесите на планетарно ниво стоят хората. Второ, стана ясно, че много от процесите на Земята са взаимно свързани. Тази взаимовръзка макар да може да ускорява внедряването на иновациите, прави хората уязвими пред внезапните кризи. Трето, сегашните методи за контрол на околната среда показаха своята неефективност, тъй като не успяха да попречат на изменението на климата и загубата на биоразнообразието, се отбелязва още в документа.

За да се промени положението не е достатъчно само да се внедрят нови технологии. Необходимо е да се променят ценностите, убежденията и целите. Този стремеж вероятно ще изисква радикални и мащабни реформи, се казва в декларацията.

Един от начините за избягване на световен крах в началото на годината бе огласен от НАСА. Агенцията предложи 14 стъпки, които позволяват да се контролира изхвърлянето на парникови газове. Тези мерки, според мнението на учените, могат да спасят планетата от глобалното затопляне и да позволят да се предотврати глобалната катастрофа.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати