24 Април 2024 г. Сряда

Нямало да плащаме глоби заради газовата директива на ЕК

2012-04-03 12:05:32

Спекулациите, че България ще плаща глоби след 1-2 месеца заради неизпълнение на газови разпоредби на Европейската комисия, са неоснователни. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

За такива санкции предупреди преди дни бившият еврокомисар Меглена Кунева заради неизпълнение на изискването на ЕК за либерализация на газовия пазар, залегнало в газова директива.

 

"До момента няма заведено дело срещу страната ни, а сме на етап съдебна процедура", обясни Делян Добрев.

Министърът призна, че има стартирала наказателна процедура за нарушение от три години, като пречката за изпълнение на европейския регламент са били някои конфиденциални клаузи в транзитните договори.

В края на миналата година България е получила разрешение от Газпром и в началото на 2012 г. договорите са предадени на ЕК.

"Заедно работим по това кои клаузи ни възпрепятстват и в каква посока те трябва да бъдат променени", посочи Добрев.

Той е оптимист, че страната ни ще спази крайния срок и ще коригира неизпълнението на изискването на Брюксел, за да не се стигне до дело.

Дори и да стартира обаче дело, процесът щял да отнеме години, преди съдът да реши дали да ни санкционира. По думите на министъра не се знаело и дали въобще решението ще е в посока на глоба за България.

"В рамките на няколко месеца трябва да бъдат променени клаузите на тези договори", отбеляза Делян Добрев.

Той коментира и решението на ДКЕВР за по-висока цена на тока и парното с около 13%, докато в същото време в Москва беше договорено 11 на сто намаление на цената на природния газ.

Според него регулаторът ще вземе предвид всички промени в обстоятелствата и по този начин ще изчисли колко да струват електричеството и парното. Делян Добрев обаче напомни, че в крайна сметка не министърът, а независимият регулатор определя цената и не се ангажира дали тя със задна дата трябва да бъде намалена.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати