Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Юни 16
Начало arrow Политика arrow Правителството постига моите цели, убеден е Трайков

Правителството постига моите цели, убеден е Трайков

  Print E-mail
2012-04-03 07:06:26
източник: dnes.bg

Някой вече като е бил политик, той остава политик. Така бившият икономически министър Трайчо Трайков коментира пред bTV с какво ще се занимава в бъдеще, след като беше отстранен от правителството.

Той обаче отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новата партия на Меглена Кунева.

"Когато говорим за политика, важни са големите цели, не толкова лъкатушенията на една или друга съдба", заяви още бившият икономически министър.

Той добави, че никой не се е родил министър, но това, което остава с десетилетия напред, са взетите решения.

Трайков имал само подозрения за причините да бъде отстранен от правителството.

"Надявам се, че сега няма да бъдат изкушени някои да търсят причини за оставката ми със задна дата", добави той, без да конкретизира.

 

Трайков обаче отбеляза, че поставените от него "капани" пред новия министър Делян Добрев, за които беше обвинен от премиера Бойко Борисов, са се оказали всъщност постижими цели.

"Виждате, че цел номер 1 беше АЕЦ "Белене". Решението, което взе правителството, беше правилно. Цел номер 2 беше намаляване на цената на газа най-малко с 10% и това беше постигнато", каза още бившият представител на кабинета на ГЕРБ.

Потенциалът на енергийната ефективност е колосален, смята енергийният експертът.

"Ако той бъде реализиран в България, не само няма да ни трябват нови мощности, а можем да удвоим износа", убеден е Трайков.

Диверсификацията на газовите доставки чрез внос от Азербайджан е проект, по който се работи от 2009 г., добави още той. Трайков обясни, че става въпрос за газ, който се транспортира до грузинско пристанище, където се компресира и пренася с танкери.

За разлика от Румъния, проектът по който работи България е за компресиран, а не втечнен газ. Според Трайков технологията с втечняване е по-подходяща за пренос на по-големи количества, но станциите за втечняване и регазификация са скъпи.

"Компресирането на газ е по-подходящо при по-малки количества и е по-евтин вариант", обясни той.

За това дали 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" е постижим, Трайков каза, че хората в "Козлодуй" са оптимисти. Според него, ако проектът за 7-ми реактор се започне както трябва  от "а" до "я", той може да стане в по-кратките срокове.

По думите му реакторът за АЕЦ "Белене" може да с премести или продаде, за да не стоят замразени в него 200 млн. евро.

"Ако се продаде изгодно, което е възможно, може да се почне образцов конкурс за нова 3+ технология", посочи Трайчо Трайков и обясни, че възможните купувачи са вече работещи руски централи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?