Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Политика arrow Правителството постига моите цели, убеден е Трайков

Правителството постига моите цели, убеден е Трайков

  Print E-mail
2012-04-03 07:06:26
източник: dnes.bg

Някой вече като е бил политик, той остава политик. Така бившият икономически министър Трайчо Трайков коментира пред bTV с какво ще се занимава в бъдеще, след като беше отстранен от правителството.

Той обаче отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новата партия на Меглена Кунева.

"Когато говорим за политика, важни са големите цели, не толкова лъкатушенията на една или друга съдба", заяви още бившият икономически министър.

Той добави, че никой не се е родил министър, но това, което остава с десетилетия напред, са взетите решения.

Трайков имал само подозрения за причините да бъде отстранен от правителството.

"Надявам се, че сега няма да бъдат изкушени някои да търсят причини за оставката ми със задна дата", добави той, без да конкретизира.

 

Трайков обаче отбеляза, че поставените от него "капани" пред новия министър Делян Добрев, за които беше обвинен от премиера Бойко Борисов, са се оказали всъщност постижими цели.

"Виждате, че цел номер 1 беше АЕЦ "Белене". Решението, което взе правителството, беше правилно. Цел номер 2 беше намаляване на цената на газа най-малко с 10% и това беше постигнато", каза още бившият представител на кабинета на ГЕРБ.

Потенциалът на енергийната ефективност е колосален, смята енергийният експертът.

"Ако той бъде реализиран в България, не само няма да ни трябват нови мощности, а можем да удвоим износа", убеден е Трайков.

Диверсификацията на газовите доставки чрез внос от Азербайджан е проект, по който се работи от 2009 г., добави още той. Трайков обясни, че става въпрос за газ, който се транспортира до грузинско пристанище, където се компресира и пренася с танкери.

За разлика от Румъния, проектът по който работи България е за компресиран, а не втечнен газ. Според Трайков технологията с втечняване е по-подходяща за пренос на по-големи количества, но станциите за втечняване и регазификация са скъпи.

"Компресирането на газ е по-подходящо при по-малки количества и е по-евтин вариант", обясни той.

За това дали 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" е постижим, Трайков каза, че хората в "Козлодуй" са оптимисти. Според него, ако проектът за 7-ми реактор се започне както трябва  от "а" до "я", той може да стане в по-кратките срокове.

По думите му реакторът за АЕЦ "Белене" може да с премести или продаде, за да не стоят замразени в него 200 млн. евро.

"Ако се продаде изгодно, което е възможно, може да се почне образцов конкурс за нова 3+ технология", посочи Трайчо Трайков и обясни, че възможните купувачи са вече работещи руски централи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?