27 Април 2024 г. Събота

Правителството постига моите цели, убеден е Трайков

2012-04-03 07:06:26

Някой вече като е бил политик, той остава политик. Така бившият икономически министър Трайчо Трайков коментира пред bTV с какво ще се занимава в бъдеще, след като беше отстранен от правителството.

Той обаче отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новата партия на Меглена Кунева.

"Когато говорим за политика, важни са големите цели, не толкова лъкатушенията на една или друга съдба", заяви още бившият икономически министър.

Той добави, че никой не се е родил министър, но това, което остава с десетилетия напред, са взетите решения.

Трайков имал само подозрения за причините да бъде отстранен от правителството.

"Надявам се, че сега няма да бъдат изкушени някои да търсят причини за оставката ми със задна дата", добави той, без да конкретизира.

 

Трайков обаче отбеляза, че поставените от него "капани" пред новия министър Делян Добрев, за които беше обвинен от премиера Бойко Борисов, са се оказали всъщност постижими цели.

"Виждате, че цел номер 1 беше АЕЦ "Белене". Решението, което взе правителството, беше правилно. Цел номер 2 беше намаляване на цената на газа най-малко с 10% и това беше постигнато", каза още бившият представител на кабинета на ГЕРБ.

Потенциалът на енергийната ефективност е колосален, смята енергийният експертът.

"Ако той бъде реализиран в България, не само няма да ни трябват нови мощности, а можем да удвоим износа", убеден е Трайков.

Диверсификацията на газовите доставки чрез внос от Азербайджан е проект, по който се работи от 2009 г., добави още той. Трайков обясни, че става въпрос за газ, който се транспортира до грузинско пристанище, където се компресира и пренася с танкери.

За разлика от Румъния, проектът по който работи България е за компресиран, а не втечнен газ. Според Трайков технологията с втечняване е по-подходяща за пренос на по-големи количества, но станциите за втечняване и регазификация са скъпи.

"Компресирането на газ е по-подходящо при по-малки количества и е по-евтин вариант", обясни той.

За това дали 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" е постижим, Трайков каза, че хората в "Козлодуй" са оптимисти. Според него, ако проектът за 7-ми реактор се започне както трябва  от "а" до "я", той може да стане в по-кратките срокове.

По думите му реакторът за АЕЦ "Белене" може да с премести или продаде, за да не стоят замразени в него 200 млн. евро.

"Ако се продаде изгодно, което е възможно, може да се почне образцов конкурс за нова 3+ технология", посочи Трайчо Трайков и обясни, че възможните купувачи са вече работещи руски централи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати