16 Април 2024 г. Вторник

Готвят пълна забрана за съдебни споразумения при причинена смърт

2012-04-03 06:22:05
"ГЕРБ напълно забранява съдебните споразумения при причинена смърт" пише на първа страница "Сега". Покрай широко рекламираните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс срещу шофьорите убийци ГЕРБ се опитва да реши кардинално въпроса със споразуменията с прокуратурата. "Предлагаме да отпадне изцяло възможността за договорка с обвинението при всяко престъпление, когато е причинена смърт по непредпазливост", заяви шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов, който е и ръководител на групата по промените. В момента споразумение е невъзможно само при умишлено причиняване на смърт. Без възможност за споразумение за по-лека присъда ще се третират случаи като лекарска грешка, инцидент по време на лов, убийство по непредпазливост при сбиване, жертва при палеж, продажба на отровни храни и т.н. Споразумението като възможност остава например при делата за наркотрафик, подкуп и изнудване.

"Класа"Може да станем натовски център за киберотбрана. В България има достатъчно много хакери, които биха могли да бъдат пренастроени и да работят за една толкова перспективна идея като тази за киберотбраната и кибератаката. Аз имам мечта - да създадем център за киберотбрана на НАТО у нас", заяви вчера президентът след участие във военно-научен форум в хотел "Шератон", организиран от УНСС. Българският главнокомандващ каза, че е споделил мечтата си с генералния секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен при срещата си с него на 26 януари в Брюксел.

Пред "24 часа"Играйте, залагайте, спечелете!" Рекламата вече не може да е адресирана до всички слушатели, зрители и читатели. Не може да е насочена към деца и уязвими граждани, които имат проблем с пристрастяването".

"Каузата на БСП днес - държава с достойнство!", заявява депутатът Георги Пирински пред "Дума". "На България й е необходима комплексна социално-икономическа догонваща стратегия. Крайно време е гражданите, обществото да се събудят за пагубните за тях последици от подобно "управление", неспособно да осигури жизнените им интереси и достойното място на България в ЕС, в съвременния свят. Защото става дума не просто за обидна подигравка с основополагащи принципи и норми, а за очевидното безсилие на ГЕРБ да изведе страната от кризата и да предложи сериозна перспектива за догонващо развитие, за живот в сигурност и справедливост."

За "Труд" Живко Георгиев, социолог в социологическа агенция "Галъп"Казусът АЕЦ "Белене" прокарва отчетлива демаркационна линия между основните политически партии. Тази тема скоро няма да бъде закрита. Тя ще е въпрос на ясно дефиниране на бъдещето на България. По нея десницата олевя и спечели. Левицата одесня и загуби", е изводът на г-н Георгиев.

"24 часа" се включва в енергийната тема, предавайки диалога между шефът на "Газпром"Защо са ви други източници на газ?"Скъп е!". На въпрос за ниските цени в Германия Милер е казал, че германските фирми влагат милиарди в добив на газ в Русия, поканил и България да направи същото. По договора за най-скъп газ за България е постигнато намаление от 20% от 1 април. С отстъпките по другите договори миксът от газ на границата на България става малко над 470 долара, или обявеното вече от медиите намаление с 11,1 на сто. Това сваляне на цените на газа откъм Русия няма да стигне до крайните потребители, включително и до топлофикациите и дръпване на цената надолу няма да има.

"Дума"ГЕРБ подготвят почвата за добив на шистов газ". Реална опасност проучванията и добивът на шистов газ в България да бъдат разрешени пролича от вчерашно изказване на новия министър на енергетиката Делян Добрев. Въпреки мораториума върху технологията фракинг, който парламентът наложи след многобройни национални протести, Добрев заяви, че въпросът все още бил висящ. Междувременно дни след като Румъния разреши на американската фирма "Шеврон" да търси шистов газ в Северна Добруджа, компанията се отказа от намеренията си да прави проучвания заради разгорещен дебат по темата във водеща румънска телевизия.

В интервю за "24 часа" политологът Огнян Минчев разяснява, че Москва е станала сговорчива заради старта ни в "Южен поток". "Втора атомна бе конструирана, за да се нанесат болезнени последствия върху българския национален интерес и затова трябва да се потърси отговорност. Не можем да избегнем енергийния монопол на Русия, но можем да го ограничим с алтернативни източници на внос на газ", заключава г-н Минчев. 

В интервю за "Преса" експрезидентът Георги Първанов говори за политиката на Борисов, за бъдещите коалиции, за битките в партията, за старите и новите врагове. "Обзалагам се, газова централа в Белене няма да има", твърди бившият държавен глава.

За "Стандарт" Александър Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", обяснява, че ако ядреното лоби спечели, България губи евтиния ток. "Централата печели между 70 и 100 млн. лв. на година. Няма проблем на една площадка да има повече реактори", заключава г-н Николов.

"Българи ще работят в US офиса срещу дрогата", коментира "Труд"Откриването на регионалния офис у нас е ясен знак за доверие и стратегическо партньорство". Ежедневникът информира за наличието на 8000 вакантни места в МВР. През 2011 г. ведомството е изплатило 41 млн. лв. обезщетения на напуснали полицаи.

"Студентите ще се борят за над 16 000 евростипендии", известява "Сега". Тези, които следват редовно, вече могат да подават документи за евростипендии и награди за летния семестър на 2011/2012 г., съобщават от просветното министерство. Кандидатстването, което стартира вчера, е на два етапа - по електронен път до 7 май и на хартиен носител в учебните отдели на вузовете до 11 май. До 14.30 вчера онлайн бяха подадени 3181 формуляра. При тази кампания студентите ще се борят за над 16 000 стипендии и 7500 награди. Право да кандидатстват имат записаните редовно обучение от всички висши училища. Желаещите трябва да са взели всичките си изпити и да имат успех поне 4.00. Стипендиите са разчетени за до 8% от студентите. Те са в размер на 120 лв. месечно и се изплащат 5 месеца, тоест общата сума на семестър е 600 лв.

Цели 10 месеца здравната каса е ползвала пиратски софтуер на "Майкрософт", пише "Труд". Причината - договорът й с оторизирания партньор на компютърния гигант в България - "Стемо" ООД - бил изтекъл. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и "Стемо" сключват 3-годишен договор на 22 февруари 2007 г. след провеждане на обществена поръчка. Според клаузите в него след края му НЗОК е трябвало "незабавно да унищожи всички копия на продуктите и всички техни носители" или "да възстанови правото си на ползване, като за целта заплати нов абонамент за досега ползваните продукти".

Чак след 4 месеца НЗОК се сеща да обяви втори търг и едва на 20 декември 2010 г. е сключен нов договор със "Стемо" ООД, пак за срок от 3 години. Зейва период от 10 месеца, в който касата, без да е дала и стотинка, абсолютно пиратски се е възползвала от продуктите на "Майкрософт".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати