2 Май 2024 г. Четвъртък

Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив

2012-04-01 16:19:36

"За първи път след днешния разговор виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ", каза премиерът Бойко Борисов, след среща с грузинския си колега Ника Гилаури.

Срещата е в рамките на официалната визита на премиера ни в Тбилиси.

След разговорите Борисов отбеляза, че двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища. 

През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България", посочи премиерът.

Министърът-председателят изрази надежда, че това ще ни помогне в преговорите за новите ни газови договори.

Борисов отбеляза, че са се договорили да направят тристранна среща, заедно с премиера на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът на Грузия Ника Гилаури отбеляза на свой ред, че в отношенията между двете страни има области, в които "можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа".

В отговор на въпрос за финансирането на енергийните проекти премиерът Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи.

Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции. 

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че това не се прави в ущърб на трети страни, а се търси по-евтина газ. "Ако те на базата на нашите договори свалят още цените, ще вземаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативни варианти", коментира Борисов.

По-рано днес Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет в Грузия.

Веднага след това започнаха разговорите "на четири очи" между двамата премиери, на които стана ясно, че България подкрепя Грузия за членство в НАТО.

"Грузия винаги е имала подкрепата от България и в най-тежки времена. Мисля, че имаме пълно единодушие и една посока – ЕС и НАТО", каза премиерът Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати