29 Март 2024 г. Петък

Гражданска инициатива на ЕС - вече и обикновените европейци имат думата

2012-04-01 07:14:59
От днес нататък един милион европейци могат да се обединят по въпрос, който е важен за тях, и да поискат от Европейската комисията да намери решение за него. От днес е активна гражданската инициатива на Европейския съюз.

Тя беше въведена с Лисабонския договор и чрез нея един милион граждани от поне една четвърт от държавите членки на ЕС, имат право да приканят Еврокомисията да направи предложения за правни актове в области, в които тя има правомощия за това.

Регистрирането на инициативи е първата стъпка в процеса. Искането трябва да бъде отправено от граждански комитет, съставен от поне седем граждани на ЕС, които пребивават в поне седем различни държави членки. Когато бъде регистриран, комитетът ще разполага с 12 месеца, за да събере необходимите подписи от поне седем държави членки.

Броят на подписите в подкрепа се удостоверява от компетентните органи в държавите членки. След това Еврокомисията трябва в тримесечен срок да разгледа инициативата и да вземе решение за по-нататъшни действия. Тя ще се срещне с организаторите, за да могат да обяснят в по-голяма дълбочина въпросите, повдигнати в тяхната инициатива.

Накрая Брюксел ще приеме съобщение, в което обяснява своите заключения във връзка с инициативата, евентуалните действия, които възнамерява да предприеме, и мотивите за тях.

"Радвам се, че след упорития труд и след като чакаха толкова дълго, европейците най-после ще могат да започват граждански инициативи, като поискат регистрирането им на уебсайта на Комисията", заяви еврокомисарят по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович, цитиран от пресслужбата на институцията.


"Това е безпрецедентно разширяване на демокрацията с гражданско участие. Гражданите разполагат с мощен инструмент за определяне на програмата с актуални теми", допълни той.

Опозицията


Но докато според някои гражданската инициатива е начин да се затвори пропастта между евроинституциите и европейците или поне да се привлекат повече хора в дебата за политиките на ЕС, критиците гледат по-песимистично на въпроса. Някои от тях смятат, че въпреки усилията на Брюксел, процедурата е твърде сложна, а условията на Еврокомисията са твърде много

"Скептичен съм за инициативата, дори съм обезпокоен", заяви за "Ройтерс" Марко Инчерти от Центъра за изследвания на европейските политики. "Тя рискува да повиши очакванията, а да не може да ги изпълни", обясни той, като допълни, че това може да доведе до задълбочаващ се дефицит на демокрация, ако гражданите се почувстват пренебрегнати.

Говорител на кампанията Single Seat (бел.ред. – от англ. "Едно седалище"), която призовава Европейският парламент да провежда дейността си само в един град, а не в три, заяви, че инициативата не е нищо повече от "смокиново листо", което трябва да прикрие сериозните проблеми с репутацията на ЕС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати