29 Март 2024 г. Петък

Крехко примирие в Сирия. Но докога?

2012-04-01 06:53:28

Сирийският режим и бунтовниците на думи приеха плана на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан за уреждане на кризата в страната, предаде Асошиейтед прес. 

Двете страни обаче поставят несъвместими изисквания за постигане на примирие, което е първата стъпка към преминаването към политически диалог и стабилизиране на обстановката в Сирия.

Сирийският външен министър Джихад Макдеси обяви снощи по телевизията, че правителството няма да изтегли армейските части и танковете от градовете и по-малките населени места, обхванати от бунта срещу режима, докато там животът не се върне в нормалното си русло.

Бунтовниците от своя страна настояват за пълно прекратяване на операциите на силите на реда преди самите те да сложат оръжие и да прекратят въоръжената съпротива.

Така създалата се обстановка оправдава силният скептицизъм, с който международната общност посрещна твърденията на Дамаск, че приема международния план. 

Изявленията на сирийския външен министър поставят под сериозно съмнение възможността да бъде направена дори първа стъпка за изпълнение на предложението на Кофи Анан, посочва АП.

Дамаск упорито настоява, че размириците в страната били подклаждани от терористични групи, изпълняващи чуждестранен конспиративен план.

Лидерът на опозиционния Сирийски национален съвет Бурхан Галиун заяви пред АП, че сирийският режим се опитва да печели време и твърденията, че планът на Кофи Анан се приема "са просто лъжи и маневриране". 

На пресконференция в Истанбул, където днес се открива среща на групата държави "Приятелите на Сирия" Галиун подчерта, че "на Башар ал Асад и на неговият режим не може да се има доверие да се ангажира сериозно с политически процес".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати