19 Април 2024 г. Петък

Одитори: Ковачки точил Общинска банка и издържал партията си ЛИДЕР

2012-03-31 07:37:12
Бизнесменът Христо Ковачки източвал системно Общинска банка, в която има акции, и така финансирал свои фирми, включително и партията си ЛИДЕР. Отпуснатите кредитите са 20 и по този начин банката, за която общината и Ковачки водят спорове за управлението от години, е била умишлено ощетявана изцяло в интерес на бизнесмена. Това са заключенията от направения извънреден одит от Надзорния съвет на банката за периода 1 октомври 2010 г. - октомври 2011 г., цитирани в съобщение до медиите.
Одиторите съобщава, че кредитите са раздавани без никакъв анализ на риска, а са били получавани от подставени лица, които след това са предавали парите на други лица. Имена обаче не са оповестени. Установено е още, че служиели на банката системно са надвишавали правомощията си и така "умело са прикривали всички тези нарушения, за да бъдат лъгани както мажоритарния собственик Столичната община, така и надзорът на БНБ".
Докладът анализирал 43% от общия корпоративен портфейл на банката, обясни общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Получаваните от фирмите на Ковачки кредити не били изрично посочвани в документацията, което нарушава редица разпоредби, пише още в съобщението. Въпреки че банката била под особено наблюдение от 2007 г., мениджмънтът системно е нарушавал правилата и "умело е прикривал злоупотребите", установяват още одиторите.
По думите на Алексиев банката е придобивала активи на особено високи цени, като най-значимите сделки са ставали с миноритарния акционер и така директно е източвана банката. В нарушения на закона големи суми по кредити са усвоявани на каса, съобщиха още от ръководството. По същия начин са били и погасявани, което буди съмнение за произхода на средствата.
Фирми без дейност или т.нар. "пощенски кутии" са получавали кредити, а след това са пренасочвали средствата към други лица, свързани с миноритарния акционер. Част от мениджмънта на банката е ставал пряк съучастник в злоупотребите, но имена не бяха посочени.
Друг проблем е, че група от фирми, близки до Ковачки, са предоставяли почти всички странични услуги на банката. "Това е една от причините Общинска банка да има един от най-високите оперативни разходи в банковата система", заключават одиторите.
 "В резултат на всички тези констатации реалната ситуация, отразена и в годишните отчети за 2011 г., е обезпокоителна и ще продължи да тежи и през следващите години", заяви изпълнителният директор на Общинска банка Сашо Чакалски. Новото ръководство вече било предприело "болезнени, но необходими мерки за запазване стабилността на банката и нейната ликвидност".
Банката е завършила финансовата 2011 г. на загуба с 11 402 000 лв. Тази загуба се дължи на начислените значителни разходи за обезценка, вследствие на влошеното качество на наследения кредитен портфейл и на прикриваното във времето реално състояние, съобщават одиторите. По думите на Чакалски негативното наследство ще бъде преодоляно с поддържане на висока ликвидност, централизиране на работата с цел избягване на риска, създаване на системи за контрол на риска и създаване на набор от нови и актуални за пазара продукти.
Столичните власти загубиха властта си в създадената през 1996 г. банка в края на мандата на Стефан Софиянски. През 2004 г. част от акционерите й бяха подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании и промяна на устава, прокарана от тогавашния председател на надзора на банката Любомир Павлов. Според новия устав всички решения се взeмаха с квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала.
След това се оказа, че компании на Христо Ковачки имат блокираща квота от около 27%. Благодарение на това той успя да постави свои приближени в борда и овладя контрола в банката. А мажоритарният акционер - Столичната община, остана заложник с депозити, които не можеше да изтегли без да фалира банката, която междувременно раздаваше кредити на фирми, свързани с миноритарния акционер.
Съдът върна управлението на банката в ръцете на Столичната община в края на 2011 г. Тогава започна и извънредната проверка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати