20 Април 2024 г. Събота

Фандъкова ще се справя с бездомните кучета вече с 8 ловци, а не с 4

2012-03-31 07:32:43
Ловните екипи на бездомни кучета нарастват от 4 на 8, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Същевременно общинското предприятие "Екоравновесие", което следи за популацията на безпризорни животни, ще мине под пряко нейно подчинение. Досега отговорността беше на зам.-кмета Мария Бояджийска, а промените са в сила от 1 април.

Поводът за промените e нападението на глутница кучета над 87-годишния проф. Ботьо Тачков в сряда вечерта в "Малинова долина". Последва поредна порция обещания за масова кастрация и изграждане на още приюти. Както вчера, така и днес Фандъкова повтори позицията си против храненето на животните от гражданите. "Трябва да се спре псевдо грижата към бездомните кучета, ако обичаш животните - трябва да ги гледаш вкъщи", заяви днес кметът.

Всъщност ловният екип се състои от 1 шофьор и 1 ловец на кучета, обясни в четвъртък новият шеф на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков. На практика за безстопанствените животни досега са се грижили четирима ловци, а отсега нататък - осем, или "двойно увеличение", както обясни Фандъкова.

Същевременно сигналите до "Екоравновесие" са между 100-115 седмично, а общо за 2011 г. - 5966. Броят заловени животни е 5444, от които 4157 са били кастрирани*. Сметката показва, че годишно един ловец е хванал 1361 животни при подадени 1391 сигнала. Възможно е обаче едно оплакване да не е за едно агресивно куче, а за глутница. Седмично на ловец пък се падат по около 26-27 уловени животни.

Общият брой на бездомните кучета официално е около 9 хил. според последното им преброяване.Преброяване трябваше да има и през тази година, но те се забави. Това беше и един от мотивите Фандъкова да уволни миналата седмица предходния директор на "Екоравновесие" д-р Илиян Кърджев.

Бюджетът на общинското предприятие за 2012 г. е орязан с над 300 хил. лева. Миналата година предприятието е изхарчило 1.2 милиона лева, докато през тази разполага с 890 хил. лева, съобщи неотдавна бившият директор д-р Кърджев пред съветниците от комисията по обществен ред и сигурност. Персоналът на "Екоравновесие" пък е свит от 39 на 26 души. Ловците били назначени на граждански договор, като 15 лева бил таванът за отстреляно куче.

Фандъкова днес припомни, че през 2011 г. са били подготвени проекти за четири приюта, но по действащата нормативна уредба само един от тях - за 500 кучета ще струва 6 млн. лева. "Ако се промени наредбата за земеделското министерство, което общината настоява от няколко месеца, цената ще падне три пъти", допълни Фандъкова. В момента в приюта в Горни Богров имало място за 500 животни, но при промяна могат да достигнат до 800.

През следващата седмица отново пък щяла да бъде разгледана Програмата за овладяване на популацията от бездомни кучета, която беше отхвърлена миналото лято.

Открит е и телефон - 988 04 35, на който ще се подават денонощно сигнали за агресивни безпризорни кучета, а след това подалият информацията ще бъде уведомен за развитието на случая.

* Данните са от "Екоравновесие"
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати