18 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов: Рано или късно прокуратурата ще потърси отговорност за похарченото в "Белене"

2012-03-31 07:31:24
Рано или късно прокуратурата ще потърси отговорност от хората, решили строителството на АЕц "Белене" да бъде продължено. Това прогнозира в интервю за БНТ премиерът Бойко Борисов, който коментира решението на кабинета да се откаже от по-нататъшното развитие на проекта.

Борисов заяви, че  за евроатлантическите партньори на България  проектът е компрометиран, защото е направен на базата на измама. Повтори тезата си, че ако по време на управлението си БСП, която е най-големият радетел за продължаване на строителството, е смятала, че той ще е изгоден, е щяла да започне работа по него. "БСП и предишните правителства не са желали да се строи, защото договорът за строителството от 2006 г. е сключен с уговорката, че до една година страните ще подпишат нов, истински, със срок, цена и оскъпяване.  Умишлено не са подписаил договора и не са започнали строителството", каза премиерът. Той направи аналогия и с проектите за хидровъзела "Цнков камък" и с втория мост на Дунав, които сегашното правителство продължава, въпреки възникващите нови допълнителни плащания.

Според него преместването на вече готовия реактор на площадката на АЕц "Козлодуй" ще осигури на България достатъчно електроенергия за следващите 20 г., защото "партньорски с руснаците си удължаваме живота на 5 и 6 блок" , срокът на действие на които изтича. Освен това, според Борисов, мощността на турбината може да бъде увеличена от 1000 на 1160 - 1200 мегавата, които ще бъдат "напълно достатъчни".  Допълнително, самата турбина, горивото за нея и системите за сигурност ще бъдат диверсифицирани с участието на европейски и американски компании.

Борисов разбрал от разговорите си днес с министъра на икономиката Делян Добрев, който беше в Москва, за да уведоми формално руската страна за отказа на България, че и руснаците "са си отдъхнали" след като чули за българското решение. 
"Благодаря на президента Путин, че си удържа на думата, че в дружеска атмосф успяха да намерят най-изгодния вариант и за "Белене" и за газопровода "Южен поток",  да не ходим по съдилища," каза българският министър - председател.

Запитан за готовността, изразена днес от Русия, да направи отстъпка в цената на природния газ за България при тези обстоятелства, отговори, че това е приятелски жест, свързан с факта, че всяка година България си доставя гориво за 1.3 млрд. евро. "Кой ще се скара с България и ще си затвори този пазар?" попита ретирично премиерът.

Той отбеляза, че преговорите за отпадането на посредниците в доставките на природен газ ще продължат.

За намерението на правителството да строи на площадката в Белене паро-газова централа, поясни, че тя е важна за населението на региона и за страната като цяло като балансираща мощност. Увери, че държавата по никакъв начин няма да се анажира фанинсово в този проект, включително и с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията на фиксирани цени. "Който иска - да си докара газ - катарци, руснаци, германци. Ние казваме - ето терен, който иска, да строи, но без държавата", заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че инвестициите на държавата приоритетно трябва да се насочват към енергийната ефективност, защото сега "единият реактор в "Козлодуй" работи само за  загубите по мрежите".  Наблегна и върху това, че  поддръжниците на атомната енергетика в България ще намалеят рязко, ако им се обясни, че ако не се инвестира в саниране на жилищата им, а в нови ядрени мощности, след 10 -15 г. ще се лишат от собствеността си.  "2.2 млн. българи, които живеят в 770 хил. жилища, след 10 - 15 години ще се лишат от собственост, защото трябва да бъдат съборени като опасни. Ако ги санираме, ще свалим с 30% потреблението на ток и хората ще живеят още 50 - 60 г. в тях", подчерта Борисов.

"В никой план не се съобразявам нито с Русия, нито със САЩ", каза министър-председателят в отговор на съмненията от страна на лявата опозиция, че решението за АЕЦ "Белене" е взето под диктовката на Вашингтон.  И се аргументира с отказа на България и за проекта за петролопровод "Бургас - Александруполис", в който участва Русия, и със забраната на проучванията за шистов газ, от които най-потърпевша е американската компания "Шеврон".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати