24 Април 2024 г. Сряда

Отстъпката за газа - срещу ускоряване на "Южен поток"

2012-03-31 07:04:59

Отстъпка от 11,1% е получила България в преговорите с "Газпром" за цената на газа за оставащите 9 месеца от договора. Това е станало в замяна на съдействие за ускоряване на процедурите за "Южен поток", като се споразумяхме да ускорим всички дейности по изграждането на този проект, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

До 15 ноември българските власти трябва да изготвят съответните документи, които да позволят започване на строителството на "Южен поток" в морската му част, а през декември 2015 година газопроводът трябва да бъде пуснат в действие.

„Първото предложение на "Газпром" беше за 4,5 % отстъпка, впоследствие - за 8 и 9 % и накрая стигнахме до 11%“, каза Добрев.

Цените в Германия са по-ниски, но германски фирми инвестират милиарди долари за търсене и добив на газ в Русия, затова получават преференциални условия, обясни той. В сравнение с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени не са по-високи от останалите, може би са едни от най-ниските, добави министърът.

На срещата с "Газпром" и Алексей Милер се обсъждаха три теми - "Южен поток", цената на газа и евентуален интерес от "Газпром" за строителство на газова централа в България, уточни той.

Въпросът за дългосрочния договор за доставка на газ на тази среща не беше повдигнат, добави Добрев. „Продължаваме да настояваме да се премахнат посредниците в доставката на газ за България“, изтъкна той.

До края на април ще се изчислява стойността на оборудването за АЕЦ "Белене", съобщи още министърът. „В рамките на април работни групи от страна на НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да изчислят колко струва изработеното оборудване, колко трябва да се доплати, ако не е платено“, подчерта той.

На въпрос откъде България ще доставя газ за бъдещата газова централа, която трябва да бъде изградена на мястото на АЕЦ "Белене", премиерът Бойко Борисов обясни, че ако румънците добиват близо нашата граница шистов газ и го продават евтино, можем да го вземем от там. „През май месец правим първа копка за диверсификацията с Румъния“, посочи Борисов. Той уточни, че това ще бъде частен проект, така че въпросът за снабдяването с газ ще бъде важен за инвеститорите.

По думите му който даде по-евтин газ и си произведе по-евтин ток, е добре дошъл. „Нашето геостратегическо положение е такова, че от едната страна е Турция, от другата страна е Русия. Всички приказки, че може да направим пристанище за втечнен газ, са за публиката. Имаме информация, че Гърция си продава газопреносната система и най-вероятният купувач е "Газпром", каза той.

Дойде ли при мен доклада за АЕЦ "Белене", веднага ще отида и ще го оставя на масата, категоричен бе премиерът по повод искането опозицията докладът за АЕЦ "Белене" да бъде оповестен.

Според него обаче много по-важната тема е, че в момента по нашата електропреносна система се губят по 1 000 мегавата. „И в момента пилеем огромно количество енергия. Вместо да работим да свалим този процент, казваме - не, ще строим нови мощности“, отбеляза той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати