19 Април 2024 г. Петък

Дянков не дава бюджетни пари за частни училища

2012-03-31 06:54:25

Финансовото министерство е против  отпускането на бюджетни пари към частните училища, идея, лансирана от Сергей Игнатов. Тя е залегнала в  проектозакона за предучилищното и училищното  образование

Много министерства са имали забележки, а финансово ведомство е искало отделянето на средства за деца от частни детски градини и частни училища да се отложи за 2016/2017 г. Това става ясно от публикуваната стенограма от последното правителствено образование.

„Има коментари в съгласувателната процедура, че това е било държавна помощ. Аз задавам въпроса защо не е държавна помощ в другите страни членки на Европейския съюз. Мога да ги изброя всички и да кажа кой и как го финансира. Ние казваме, че не финансираме частното училище, но това е принципът парите следват ученика и наше конституционно задължение е да осигурим до 16-годишна възраст достъпа до училище. След като ние частично финансираме българските училища в чужбина, мисля че имаме задължения и към децата на територията на нашата страна.

Естествено е, че това ще повиши достъпа до образование и ще повиши цялата конкурентна среда”, защитава идеята си образователният министър.

„Коректно министърът представи конституционното задължение на държавата да обучава до 16 години, но при положение, че ние все още не сме покрили като финансови необходимости на 100% т. нар. базов стандарт достъпа на всички до държавните училища да се говори, че осигуряваме допълнителен достъп, отделяйки от ограничения ресурс, за да даваме на частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини, където общините ще се наложи в момента да търсят ресурс, за да финансират частните детски градини. Безспорно не започва от утре, но е предвидено в законопроекта”, включва се в дискусията зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

„Принципът парите следват ученика е добър. Той е либерален подход, изведен в повечето държави, но той трябва да бъде постигнат тогава, когато базовият стандарт и системата на средното образование, осигурено от държавата, е напълно изградена и всички проблеми в нея са решени”, категоричен е той.

Горанов посочва, че в западните практики, където са въведени и утвърдени тези модели, там когато държавата финансира, до голяма степен таксите, които се заплащат от родителите, са минимални. „Докато при нас такса от 7-8 хиляди лева, която се плаща, например, на година или на срок в едно частно училище, не знам по какъв начин ще бъде намалена с 1000 или 2000 лева, които държавата плаща за този ученик.

Това трябва да бъде гарантирано, за да има наистина равен достъп и да може един ученик да отиде както в държавно, така и в частно училище. В противен случай трансферът от публичната система на средно образование, която е недофинансирана към частната трудно може да се мотивира само с предизборни ангажименти”, казва Горанов.

Компромисен вариант предлага министър Нона Караджова, която предлага да се подпомага там, където не достигат места за детски градини и родителите са принуди да ги записват в частни.

 „Градовете са няколко, София е единият”, вметва Борисов и добавя, че и в двете предложения има логика. 
„Тъй като и в двете неща има логика, има логика и в това, че в края накраищата данъкоплатците дали детето им е в частна или държавна, те дават своя данък. Логично е в единия случай или в другия да гледаме равно на тях, но това мисля, че може да стане в следващ период”, казва Борисов.

След това предлага на министъра на образованието да направи среща със сдружението на общините и да оттегли проектозакона. Игнатов обаче казва, че с общините няма проблеми и предлага промяната да влезе в сила от 2016 г., когато "наистина България ще бъде по-богата, а тези 10 милиона лева няма да бъдат решаващи"Оставям на теб да ги убедиш в парламента".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати