26 Април 2024 г. Петък

Социалисти: Първанов и Станишев са двуглавият орел на БСП - разберете си, иначе губим изборите

2012-03-30 05:48:23
"Разберете се със Станишев и заличете това противоборство, иначе ще загубим изборите, подписвам се". "Първанов и Станишев са двуглавият орел на БСП". "Защо не уточните правилата на играта, така че който и да победи, да подаде ръка на другия и да го покани до себе си". "Не мислите ли, че проявявате прибързаност и сприхавост, от които може да пострада дълго градения ви авторитет и национален капитал на президент с два успешни мандата, а от това да пострада БСП и демокрацията, като загубим изборите".

Тези напътствия чу Георги Първанов от членове на организацията на БСП в столичния район "Оборище". А той запази дипломатичен тон към Станишев, макар само веднъж да го спомена поименно, увери ги, че няма да цепи партията, ако загуби лидерската битка в БСП и обеща, ако победи, да покани в отбора си "всичко най-добро" и да направи "националния отбор на България".

Повече от два часа късно снощи Първанов дискутира с актива лидерския въпрос в БСП. Представи и идеите си за промяна в партията, за да спечели следващите парламентарни избори. Това беше първата среща на Първанов със столични социалисти, след като напусна президентския пост в края на януари. Поканата му беше отправена от пет клуба по интереси към партийната организация – "Енергетик", "Партньори" (в който участват предимно банкери, юристи, икономисти), "Медикус", "Българист" и "Граждански контрол".

"Едва ли мен трябва да ме убеждавате в качествата на Станишев, аз съм го открил"

напомни Първанов за времето, когато беше председател на БСП, а Станишев международен секретар. На няколко пъти му се наложи да обясни, че в двубоя му със Станишев "няма драма, защото "какво разцепление, това е демокрацията" и "ще спечелим изборите, ако проведем лидерската битка". А и конкуренцията прави БСП интересна, самодоволно отвърна той.

 "Ако не бъда избран, което не е драма, ще продължа да работя, да обикалям, ще дам всичко от себе си, за да спечелим изборите", декларира доскорошният президент.


Ако спечели, пък веднага щял да реализира идеята си за правителство в сянка, за да се персонифицира алтернативата на ГЕРБ, защото това е ключово за спечелване на изборите. Посочи, че ще покани в екипа си Татяна Дончева, "която не е спряла да ме критикува, да ми е жива и здрава", а глас от залата веднага я "издигна" за главен прокурор. "Никой не може по-добре от нея да критикува Цветанов", разясни Първанов мястото й и с усмивка добави, че не подценява "Корнелия и Маичето" (депутатите Корнелия Нинова и Мая Манолова).


В опит да убеди аудиторията, че е добър кадровик и знае силата на всеки, напомни за Румен Петков, който искал да е организационен секретар, но Първанов преценил, че за него е коалиционната политика. Разказа и как стиснал ръката на опонента си Румен Овчаров след конгреса през 1999 г. и го поканил в тясното партийно ръководство.
 
"За никой не съм, защото те ще се разберат, а ние ще станем виновни"

тази приказка броди сред социалистите, сподели бившият председател на Българската банка за развитие Димитър Димитров. Попита го защо откаже от лидерското състезание, тъй като може да навреди на "националния капитал Станишев да стане постоянен президент на ПЕС".

"За мен е по-лесно да остана в историята, да вляза в музея, но ако се хващам с тази работа, то е защото около моята личност има потенциал, има доверие и извън БСП"Вярно е". И добави, че партньори от центъра го търсели за разговори, но не знаел такива да се водят с "Позитано" 20.


Първанов сам спомена за срещата си със Станишев в края на януари, без да навлиза в детайли. Само спомена отзвукът в медиите, че меко казано не са постигнали съгласие по нито един въпрос. Според близки до Първанов социалисти въпросната среща била в дома на Стефан Данаилов, който пък наскоро обяви, че е за трети кандидат, който сега си пише програмата. Мнозина и сред участниците в разговора снощи се надяват Станишев и Първанов да се помирят, ако не - възможно било конгресът да откаже да гласува за единия или другия, докато двамата не се разберат за трети човек.


Първанов каза още, че във всички организации витае опасението дали този сблъсък няма да навреди на Станишев за постоянния пост в ПЕС. За да тушира страховете, обяви, че ще предложи извънредно на конгреса Станишев да бъде номиниран за кандидат за президент на ПЕС.

Голяма част от огъня срещу мен е приятелски 

не пропусна да сподели Първанов и пред софийската аудитория. Оплака се, че вече не само в жълтата преса има поръчани материали срещу него. Това не е добре, защото вреди на партията, добави той.

Първанов каза, че може да се досети за автора на клипа "Дуелът Станишев - Първанов", защото стилът много му приличал на известния клип с брадвата. От проверка на Сметната палата стана известно, че клипът с брадвата е платен от "Нова зора", но за негови автори се сочи еврейската рекламна компания GCS. Този тип пропаганда в този така драматичен момент за България стои малко нелепо, да не кажа смешно, посочи Първанов.

Сред идеите си за организационна реформа на партията той отбеляза и прозрачното плащане за реклама, ПР и социологически агенции. По думите му последните събития доказвали, че това е нужно, като вероятно имаше предвид скандала около договора на кабинета "Станишев" с австрийския лобист Петер Хохегер за лъскане на имиджа на България за 1.5 млн. евро.

Наздравица за президента и бъдещ премиер Първанов

 
Бившият главен секретар на президентството Красимир Стоянов и бившият съветник на Първанов Чавдар Георгиев бяха сред внимателните 70-ина слушатели в препълнената зала на клуба. За кратко на срещата се отби и общинският съветник Жельо Бойчев, но не остана за чашата вино.

Председателят на районния съвет Валентин Иванов вдигна наздравица за "президента Първанов", а другар го "поправи" – "и бъдещ премиер". "Дай Боже", пожелаха останалите. Като дар от срещата Първанов отнесе и бутилка водка "Путинка", но отбеляза, че я има в колекцията си.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати