27 Април 2024 г. Събота

Exxon Mobile все още има интерес за добив на газ и нефт в България

2012-03-30 05:44:51
"Имам информация и знам, че преди една година Exxon Mobile ("Ексън Мобил") са били в България, за да поискат геоложка информация. Доколкото знам такава публично достъпна информация за офшорни ресурси е била предоставена на компанията и тя е била върната в САЩ за анализ". Това каза американският посланик Джеймс Уорлик пред "Дневник" по повод разпространената в края на миналата седмица от агенция "Блумбълг" информация, че България преговаря с най-голямата петролна компания в света "Ексън Мобил" за проучване на блок за добив на нефт и газ в Черно море.

Като източник на новината в агенцията бе посочен анонимен дипломатически източник, а повод за публикуването й стана изказването на румънският външен министър Кристиан Дяконеску, че Румъния има претенции за район, покриващ около 300 кв. км в българския континентален шелф в Черно море.

Интересът остава

"Доколкото ми е известно след посещението отпреди година не е имало последващи действия от страна на "Ексън Мобил", каза още Джеймс Уорлик. По думите му обаче компанията продължава да има интерес към проучвателни дейности за добив на газ и нефт България.

"Нямам информация за това, какви договорености са постигнати с Румъния или България. Въпреки това зададох хипотетичен въпрос на "Ексън Мобил" за това, ако се стигне до там те да разработват офшорни находища на газ и нефт тук в България, колко би струвало това и на каква стойност би била тяхната инвестиция? Отговорът, който те дадоха беше, че изграждането на нефтена платформа, както и последващите инвестиции и разходи биха били в размер на милиарди долари", добави Уорлик.

Справка с архива, публикуван на сайта на Министерския съвет показва, че решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1-21 Хан Аспарух", разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море е взето на заседание от 31 октомври м.г. Зоната е с размер 14 220 кв. км, а координатите, с които е описана в документа показват, че попада именно в зоната, за която в момента Румъния претендира. От Министерски съвет все още не са отговорили на въпросите на "Дневник" по темата.

"Как румънските колеги са определили границата на блока не ми е известно, коментира Христо Казанджиев, консултант в сферата на енергетиката и бивш директор на дирекция "Природни богатства и концесии" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това което знам е, че от северната й страна се намира т.нар. блок "Нептун", в който Румъния отдавна разработва не особено голямо находище на нефт и газ. За разработването на квадрата от българска страна вече е обявен конкурс, а към него интерес са проявили няколко от най-големите компании за добив на нефт и газ в света", добави той.

По думите на Казанджиев, дискусия за това, чия е собствеността върху въпросната зона от черноморския шелф, съществува отдавна и няма никаква друга освен политическа логика, тя да бъде върната на дневен ред точно сега.

По-дълбоко

"През 1991г. В близост до северната част на българското черноморско крайбрежие в т.нар. блок "Шабла" бяха направени проучвания, които не показаха наличие на нефт и газ, каза Христо Казанджиев. Сега се гони по-дълбоководната част в блок "Хан Аспарух", към който в миналото нямаше интерес, поради голямата дълбочина, на която се намира и високата цена на проучванията там", обясни той.

Обявата за конкурса, който трябва да определи, кой ще проучва евентуалните залежи от нефт и газ в Блок "Хан Аспарух" е публикувана в Официалния вестник (ОВ) на ЕС на 31 януари т.г. След тази дата тече и срокът от 120 дни ( до 31 май т.г.), в които евентуалните участници в наддаването трябва да закупят конкурсни книжа.

Подаването на заявленията за участие в конкурса става в рамките на 140 дни от обнародването на правителственото решение в ОВ на ЕС, а предложенията по конкурсните условия могат да бъдат внесени в рамките на 155 дни след тази дата или до 5 юни.

Уроците от "Шеврон"Това, което не се случи с "Шеврон" беше една по-пълна дискусия, в която да се разгледат всички плюсове и минуси, всички положителни и отрицателни страни, да се направи една неемоционална оценка. В крайна сметка решението е в ръцете на самата България - кога и дали изобщо да проучва и разработва ресурси като шистов газ и офшорни находища на газ и нефт".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати