26 Април 2024 г. Петък

Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

2012-03-30 05:23:11

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

 

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати