19 Април 2024 г. Петък

След инцидента Фандъкова пак обеща мащабна кастрация и още приюти за бездомните кучета

2012-03-29 14:27:54
Няма друг път за решаване на проблема с бездомните кучета освен със засилена и мащабна кастрация и изграждане на нови приюти. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след инцидент, при който 88-годишен мъж е с опасност за живота след нападение от глутница безпризорни кучета.

Проблемът с животните без стопани по столичните улици е от години. По време на предизборната кампания и след това Фандъкова обещаваше същите неща - електронен регистър, приюти и по-активна кастрация... Това се случи и в началото на тази година, когато започна поставянето на чипове на бездомните кучета.

Видими резултати от поставянето на чипове все още няма, защото не съществува и общински електронен регистър както на домашните, така и на бездомните кучета.

През лятото на 2011 година пък Столичният общински съвет така и не прие Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, в която също беше заложено спад на броя на бездомните животни с 95%. Днес Йорданка Фандъкова заяви, че ще предложи наредба. Дали тя ще бъде приета обаче остава в ръцете на общинския съвет.

В новия документ залагат и санкции за хората, които хранят кучетата, като кметът се аргументира с инцидента от снощи. "Рано сутринта, отивайки на място, екипът на "Екоравновесие" е видял на място как гражданки събират глутницата и хранят кучетата със сурови кокали. Нещо, което за мен е недопустимо", обясни Фандъкова. Тя не се ангажира какъв ще е размерът на глобите, но припомни, че санкциите за собствениците на агресивни домашни кучета варират между 1000 и 2000 лева.

Това е масова практика и разбирам тяхното добро отношение към животните, но пак апелирам - трябва всички да обединим усилията си, допълни тя. Според нея, който иска да се грижи за кучетата, трябва да го прави вкъщи. Има начини за осиновяване и грижа, допълни тя.

По думите й не може да работи само една институция или една страна. Фандъкова поиска помощ от организацията за защита на животните. "Важно е да има национална програма, тъй като колкото и да работи един град, знаете, че не можем да спрем движението на кучета. Отдавна имаме информация, че то се и подпомага", каза още кметът.

През миналата година беше удължен срокът за прибирането на безпризорни животни. Той беше преместен до 2015 година, след като на 1 февруари 2011 година проблемът все още беше нерешен в повечето общини в страната. През лятото Фандъкова обеща, че до 2-3 години бездомните кучета ще намалеят значително.

Акцията за залавянето на глутницата, нападнала преподавателя снощи, била водена лично от новия шеф на "Екоравновесие" Манол Нейков, назначен преди седмица. Фандъкова уволни предния шеф на общинското предприятие д-р Илиян Кърджев, защото еднолично бил решил да намали ловните екипи на бездомни кучета от 6 на 4, а в същото време Столичната община обещавала как ще увеличава броя им. Кърджев не бил започнал и поръчаното му от администрацията преброяване на бездомните кучета, което трябваше да приключи в края на март.

От този пост през май 2011 година си тръгна и Петър Петров. Тогава бяха установени груби нарушения за периода 1 януари 2010 г. - 30 април 2011 г. Сред нарушенията бяха договарянето на висока цена за косене в Горни Богров и Сеславци, където се намират приютите за бездомни кучета на дружеството.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати