23 Април 2024 г. Вторник

Поздравявам премиера, но всичко може и да се обърка!

2012-03-29 07:20:17

Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение, заяви пред БНР бившият енергиен министър Трайчо Трайков по повод решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“. 

„Нещата до момента, когато аз бях в правителството, не изглеждаха много добре. Какво се е случило от моята оставка насам, не мога да гадая, но очевидно са се случили неща, които са наклонили везните в посока на това решение. В този смисъл си мисля, че всички усилия са си заслужавали“, коментира бившият министър.   

Според него има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. 

 

„Има начин и всичко да се обърка. Отговорността оттук нататък на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, е изключително голяма“, предупреди Трайков. 

Бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни. 

„Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките“, каза още Трайков. 

Той смята, че основната ни задача в ядрената енергетика е продължаването на лицензиите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10, 20 или с повече години. По думите му електроенергията от там винаги ще остане евтина. 

„През януари тази година пак говорихме за идеята реакторът да отиде в АЕЦ "Козлодуй". Ние представихме с министър Дянков тази идея в Москва, но още нямахме отговор до моята оставка. Явно след това се случило“, коментира Трайков. 

„Ясно е, че след като се отказваме от АЕЦ "Белене" ще се строи друго“, заяви още бившият министър. 

По думите му за площадката "Белене" остават отворени всички опции. Според него газова централа може да бъде построена навсякъде в България, включително и на площадката край Белене. 

„В момента в САЩ вече се строят основно газови централи заради шистовия газ. Там цената на електроенергията от газови централи е по-ниска дори от тази от въглища“, каза още Трайков. 

Според него България плаща една от най-високата цена за руския газ.

„Затова при последния ми разговор с Алексей Милер (директор на "Газпром") и с премиера аз поставих съвсем ясно въпроса, че до началото на април имаме основание да поискаме намаление с 10-15% на цената на газа“, допълни бившият министър.

"Начинът, по който се изрази премиерът, ме кара да мисля, че неговото становище е, че поставям трудни за изпълнение цели. В този смисъл той ги нарече капани. Според мен работата на едно правителство не е да обяснява защо целите не могат да бъдат постигнати, а да има обща позиция, така че те да бъдат постигнати. 

Тук бяха намаляването на цените на газа за текущия период до края на годината, договаряне на благоприятна ценова формула за следващата година и постигане на добра възвращаемост на собствения капитал в "Южен поток".

Според Трайков намалението на цената на газа за България трябва да е поне 10%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати