25 Април 2024 г. Четвъртък

Инженери работят по фарове, които не заслепяват

2012-03-29 05:24:58
Всеки, които е шофирал нощем, знае колко е неприятен моментът при преминаването от дълги на къси светлини. Видимостта спада рязко, а малцина са тези, които намаляват пропорционално и скоростта. В резултат не липсват и тежки инциденти.

Инженерите на "Опел" са решили да сложат края на този проблем, като същевременно се преборят и с друг неприятен ефект на шофирането нощем - заслепяването на движещите се в насрещната лента водачи. Решението идва с фарове, в които крушките са заменени от светодиоди.

Във всеки един от двата фара има четири светлинни сегмента. Зад всеки един от тези сегменти са разположени четири отделни светлинни източника, които могат да бъдат включвани и изключвани индивидуално, създавайки 16 възможни комбинации. Преминаването от една към друга от общо 256-те различни възможни настройки става плавно и преливащо се, без водачът да забелязва този факт.

Нововъведението е кръстено интелигентни матрични LED светлини и в момента вървят неговите изпитания. Тайната на магическите фарове е в прецизното насочване на светлинния поток, като отделните диоди светят с различен интензитет или дори част от тях изгасват.

Така през цялото време автомобилът се движи на дълги светлини. Когато камерата на предното стъкло засече фаровете на насрещен автомобил, диодите получават заповед да насочат светлинния поток само в собственото пътно платно и вляво от колата насреща, която остава в сянка. Така, от една страна, водачът на насрещния автомобил не е заслепен, а от друга, шофьорът на колата с магическите фарове вижда все така надалеч.

При друга ситуация - когато бива застигнато превозно средство в собственото платно, интензитетът на светлината се намалява, но шосето се осветява по цялата му ширина. Фаровете с интелигентни матрични LED светлини правят излишни и фаровете за мъгла.

При лоша видимост светлинният поток се насочва по-ниско. Специфични настройки може да има, когато вали дъжд, сняг, отделно диодите могат да работят и в режим дневни светлини. Без проблем те се справят и с осветяването на завоите, малките улички, покрай които преминава колата и т.н.

Към предимствата на фаровете със светодиоди се отнася и по-ниската консумация на енергия от конвенционалните газоразредни и халогенни лампи, което води и до икономия на гориво. Те се нуждаят от едва половината енергия, консумирана от халогенните крушки.

Светодиодните фарове дават свобода и на дизайнерите. При новите модели на "Опел" например стремежът е светлините да са във формата на стрела. Досега такова оформяне беше възможно за дневните светлини и стоповете, но не и за основните фарове.

Това ограничение скоро няма да е актуално, защото дневните и късите светлини ще използват общ ред от седем светлинни елемента. От "Опел" са категорични, че новата матрична светлинна концепция постепенно ще бъде въвеждана в моделите на марката през следващите няколко години.

Такъв беше пътят и на адаптивните фарове (AFL), които дебютираха през 2002 година. Последните версии на системата включват биксенонови газоразредни светлини, светлини за лоши метеорологични условия, динамични светлини за завой и статични светлини за кръстовища, асистент за дългите светлини и дневни LED светлини.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати