20 Април 2024 г. Събота

Мануела - три години борба за живот

2010-08-05 20:26:50

Ако можех да върна времето назад, не бих пуснала Мануела на море.

Това заявява Диана Горсова на третата годишнина от трагичния инцидент край Ропотамо.

На 5 август 2007 година световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, пил и с превишена скорост,блъска с джипа си „Хамър" две коли - „Хонда" и „Ауди". От раните си на път за болницата почина 24-годишният шофьор на Хондата Петър Петров, а Мануела Горсова вече три години е в състояние на будна кома.

Потърсихме майката на Мануела, за да ни разкаже в какво състояние е в момента дъщеря й, за всекидневните й борби и за трудностите, през които минава семейството.

Днес семейство Горсови живеят в апартамента в София, предоставен им от кмета на район "Триадица" Евтим Евтимов. Първоначално жилището е било изцяло празно. С помощта на близкия им приятел Влади Въргала и бизнесмена Петър Христов, апартаментът вече е обзаведен, включително и с необходимата за нуждите на момичето апаратура.

За Мануела сега се грижи един рехабилитатор, който работи във ВМА. Диана Горсова посочи, че във Велико Търново това са правили четирима специалисти. Въпреки че рехабилитаторът посещава всеки ден момичето в кома, специфичните грижи за нея са недостатъчни. Именно поради тази причина близките на Мануела ще потърсят и други рехабилитатори, които да я посещават.

Кой ще плаща за това, попитахме Диана. Отговорът беше казан с увереност, зад която обаче прозира и явно притеснение - Справяме се с всичко сами... помагат ни и приятели, близки...

Майката на Мануела не пропуска да изкаже благодарността си на всички, които са им помагали по един или друг начин - лекарите във ВМА, Петър Христов, Влади Въргала и още много хора, дарили средства за дъщеря й.

В мнението си за медиците в България е категорична - българските лекари нямат равни в това да спасят човешки живот. Проблемите идват след това, допълва Диана, намеквайки, че у нас липсва изградена система за следболнично лечение на претърпелите подобни инциденти.

Иначе майката е обнадеждена - Мануела напредва много! Вече прави съзнателни движения, лекарите са възхитени.От думите й става ясно, че Петър Христов има идея да изгради подобен център в град Етрополе, в който да се извършва рехабилитация и други медицински дейности, необходими за лечението на пациентите след тежки инциденти.

Допълва, че в деня на третата годишнина от инцидента, преобърнал живота на семейството, в дома им в София ще дойде лично доцент д-р Красимир Генов, началник на Катедра по неврология и неврохирургия във ВМА.

Въпреки оптимизма на майката, проблемите пред близките на Мануела остават много. Лечението на момичето само на месец възлиза на 5 000 - 6 000 лева. Помощите от 200 лева месечно, които Диана е получавала като личен асистент на дъщеря си във Велико Търново са спрени, заради преместването им в София.

Споделя, че няма и желание да започне битката с бюрокрацията, за да си върне статута на такова лице, защото „няма кой да се грижи за Мануела, докато аз пиша хиляди документи и обяснения". Много от лекарствата, които са необходими за момичето в кома, трябва да се доставят от чужбина, предимно от Израел, а това също струва скъпо.

Става ясно, че не планират да настаняват повече Мануела в израелската клиника „Шиба медикъл" - където тя престоя близо година, а по-скоро да поканят медици от там в България. Всъщност, самите лекари са изявили желание за визита у нас, за да се запознаят със състоянието на болното момиче, въпреки че нямат подобна практика.

Едно такова посещение обаче, също ще струва скъпо на близките на Мануела, които ще трябва да поемат сами всички разноски.

Семейството е изправено и пред друго сериозно затруднение, а именно забавянето на делото срещу застрахователната компания на Максим Стависки, от което те очакват средства, така важни за борбата на Мануела.

Припомняме, преди известно време стана ясно, че адвокатите на момичето ще заведат иск срещу застрахователя на спортиста. Близките на Мануела разбират изключително късно за тази възможност, едва миналата година.

Никой не ни каза, посочва Диана. От думите й става ясно, че дори предишният адвокат на семейството, Христо Христов, не ги е уведомил за тази опция, която би била много по-полезна за Мануела, поне от финансова гледна точка, тъй като лимитът за 2008 година на застраховката „Гражданска отговорност" за неимуществени щети е бил 1,2 млн. лева.

Родителите на пострадалата така и не могат да си обяснят защо първият им защитник не ги е посъветвал да предявят иск към застрахователя на Максим Стависки.

Сега обаче вече има такъв, но пък делото срещу компанията „Дженерали", чието първо заседание бе на 9 юни, е отложено за 20 октомври, защото застрахователната компания е пожелала Стависки - който не е страна по това дело, да бъде призован. Посочен е обаче адрес, на който фигуристът не може да бъде открит и съдът не дава ход на делото заради нередовното призоваване на Максим Стависки.

Срещу Красимир имаше 14-15 дела (процесът срещу Кр. Горсов, обвинен, че е разходвал пари от сметката на Мануела, б.р.), през две седмици беше в съда, а сега отлагат това дело с близо шест месеца... Как става това, цинично е, ядосва се Диана.

И е повече от категорична - от цялата тази работа губи Мануела.

Според сегашния адвокат на Мануела обаче по този начин „Дженерали" просто искат да протакат делото. Това най-малкото е неморално, тъй като става въпрос за средства, жизнено важни за момичето, е позицията на адвокат Георгиев.

Той припомня и как преди година застрахователят първо се е съгласил доброволно да изплати сумата, похарчена за лечението в Израел, но после най-неочаквано е отказал и то с мотива, че въпросното лечение е платено от дарителската сметка на пострадалата и ако и застрахователят осребри фактурите за лечение, тя ще се обогати неоснователно.

В момента Максим Стависки се намира в Русия. Не е търсил близките на Мануела от януари 2008 година...

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати