26 Април 2024 г. Петък

Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки

2012-03-28 18:26:31

Министър-председателят Бойко Борисов присъства на представянето на книгата на Симеон Радев "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия". В словото си пред присъстващите той отбеляза, че досега не се е намерил някой, който да издаде тази книга, писана през 1967 година. 

Авторът Симеон Радев е бил от част "десницата" в онези години, част от най-просветените, най-умни, най-доказани навън българи, едни от най-големите дипломати. 

На културното събитие не бе подмината и актуалната тема от днес за отказа от изграждане на АЕЦ Белене.

По съвпадение днес се случи така, че се говори за български и руски проекти и трябва да се обяснява защо и как трябва да се вземат такива тежки решения, каза премиерът.

"Вземат се, защото и в понеделник, когато с президента Путин дълго разговаряхме по всичките тези теми, разговорът ни започна и свърши с това, че каквото и да се случва между България и Русия, то трябва да бъде дружеско, трябва да бъде в рамките на мотивите да се защитят интересите на двете страни. Тъй като ние не можем да бъдем като държави в лоши отношения, за което съм му и благодарен", каза той.

По думите му има проекти, които са важни и взаимноизгодни и двете страни работят усилено по тях, но има и такива, които по своята същност са конструирани грешно и са направени така, че да не могат да работят. 

"Не бива никога да се поставя въпросът "за" и "против" Русия, проекта е бил спорен, добави още министър-председателят. Той посочи, че началото на проекта е през 1981 година и 33 години не се е случил. Ако е бил много ефективен, много бърз, много важен щеше да го има, но 33 години само се говори за него, мотивира се Борисов. 

Според него руската страна няма никаква вина. Виновен е този, който в България е правил всичките конкурси и грешки по проектите, добави премиерът.

Нашата българо-руска дружба на година струва на България 1,2 млрд. долара, толкова плащаме за газа. Ние сме един огромен пазар. Когато говорим за цената на газа и за това колко ефективен е един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин в тези проекти. Ако бяхме построили "Белене" по начина, по който беше конструиран, той минава над 20 милиарда лева", коментира министър-председателят. 

Борисов обясни, че от руска страна се посочва цена около 12 млрд. лв. и тъй като страната няма тези пари, с кредит и лихва по него ще означава, че сумата ще отиде на 20 млрд. лв. Отделно от тази сметка е и стойността на електропреносната мрежа, която ще струва 1 млрд. лв.

 

"Всички рискове са за България и аз лично не мога да поема такъв ангажимент", каза още Борисов. Заедно с президента Путин търсихме голям стратегически инвеститор и тъй като не успяхме да  го намерим, той се съгласи, че е по-добре да вземем реактора, да го доплатим и да отидем на АЕЦ "Козлодуй". 

По думите на премиера дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките. Руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена, каза Борисов и даде пример, че Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара. 

Той изрази надежда на предстоящите преговори да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения. Искрено се надявам, че президентът Путин след нашия разговор ще направи необходимото компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците, завърши премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати