26 Април 2024 г. Петък

Нерде АЕЦ "Белене", нерде санирането

2012-03-28 15:39:59

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя решението на правителството да се откажем от проекта АЕЦ "Белене", за което беше информиран лично от премиера Бойко Борисов.

Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ "Белене". Проектът не решавал проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа, смята още държавният глава.

Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а АЕЦ "Белене" не решавал нито един от тях.

Росен Плевнелиев счита, че перспективите и възможностите за инвестиции са изключително големи в сферата на енергийната ефективност, където има и голяма възвращаемост.

 

Според президента проектът за втора атомна централа не решава проблема със санирането на панелните жилища, в които живеят 2,7 млн. българи.

Пред премиера държавният глава е посочил, че спешно трябва да се стартира широкомащабна програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на АЕЦ "Белене".

"Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати", смята Плевнелиев.

Борисов е мотивирал решението си да се откажем от "Белене" с това, че подобен по мащабите си проект не може да бъде подкрепен финансово от България.

Според правителството, предвид събраните до момента факти и документи, икономически оправдано е да се избере вариантът, който предвижда изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като на площадката на ядрената централа е налична по-голяма част от съпътстващата инфраструктура и по този начин ще се гарантира бъдещето на ядрената енергетика на страната.

Според премиера усилията на българската енергийна политика трябва да бъдат фокусирани и към постигането на по-висока енергийна ефективност при производството, при преноса и потреблението на енергия.

Росен Плевнелиев е категоричен, че за първи път подобно решение се взима прозрачно. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати