26 Април 2024 г. Петък

Дянков мераклия и за следващия кабинет

2012-03-28 06:04:11

"Ако ми предложат пост в следващия кабинет, ще приема, обяви финансовият министър Симеон Дянков пред "24 часа".

"Аз поисках оставката на Стефан Константинов. Търсим пари, за да вдигнем пенсиите с повече от 4% процента от догодина. Със Сребърния фонд ще има само стъпки, за които хората са готови. Знам решението за "Белене" и енергетиката, но премиерът ще го обяви. Няма да има никакви изключения за бонусите", твърди още в интервюто вицепремиерът.

ГЕРБ готви сериозни промени в закона за отнемане на престъпното имущество между първо и второ четене и го прави тайно от опозицията, пише "Сега". За пръв път повод за започване на процедура за отнемане на имущество ще бъдат нарушения, свързани с финансирането на партиите и на предизборните кампании.

В закона се вкарват и нарушения по закона за обществените поръчки, без да е конкретизирано за кои текстове става въпрос. Не е изключено тези текстове да се добавят под натиск на ЕС, чиито представители и институции често критикуват партиите за непрозрачно финансиране и смятат, че най-голяма е корупцията при обществените поръчки.

Румен Овчаров, депутат от БСП, заявява пред "Труд"Всеки ден на Борисов ни струва 2,3 млн. евро. Правителството плати на руснаците 350 млн. евро за АЕЦ "Белене" - повече, отколкото другите две правителства взети заедно - и то по проект, за който говорят, че ще спрат. Всички големи американски проекти в енергетиката са реализирани по мое време - "Марица Изток 1" - с участието на АЕS и реконструкцията на пети и шести блок с участието на "Уестингхаус".

Ако през България минават транзитните газови потоци от Русия към Южна и Централна Европа -то страната ни се превръща в "друга" на енергийната карта на континента", категоричен е Овчаров.

Правителството и банките кредитори на ОЦК-Кърджали преговарят за привличането на чуждестраненинвеститор, който да поеме управлението на комбината, цитира думите на премиера "Класа", казани вчера пред протестиращите металурзи.

"20 млрд. лв. се вливат в българската икономика след 2014 г.", съобщава "Класа". Тези пари са от от европейските фондове и са свързани с периода от 2014 до 2020 г., каза министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев.

По думите му с близо 2 млрд. евро ще се финансира изграждането на жп инфраструктура до Дунав мост 2. Над 4 млрд. лв. са парите за конкурентоспособност на българския бизнес. Министър Дончев припомни, че сумата по кохезионната политика за всички държави е 336 млрд. евро, но точният размер на парите за България все още
подлежи на преговори.

Стотици километри стоманени тръби за поливане ще бъдат извадени и нарязани за скрап. В момента в цялата страна те масово се описват и бракуват. С парите ще бъде стабилизирана станалата скандално известна държавна фирма "Напоителни системи". Нейният бивш шеф на борда на директорите Георги Харизанов се оказа без висше образование, с условна присъда за изнудване и 2 висящи дела за заплаха и кражба на 50 000 долара.

Тръбите са слагани през 80-те години на миналия век, експлоатационният им срок е 20 г., повечето са ръждясали и негодни за използване, обясни Ангел Кинанов, шеф на дирекция "Управление на собствеността и държавно участие" в агроведомството.

"Зарзаватът от Турция сред най-опасните в Европа", предупреждава на първа страница "Дума". Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени на първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направено изследване.

Докладът се основава на резултатите от проучване, направено от специалисти по поръчка на Грийнпийс на 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа. В 50 процента от проверените продукти е установено наличие на пестициди.

Темата на "Труд"Ректори въртят 44 кръчми". 
Столичният кампос е на път да задмине Лас Вегас. В академичното градче се ширят цели 191 заведения, а общежитията са 51. Активен нощен живот кипи и в 44 имота, стопанисвани от университетите в София - установява одитът, поръчан МОМН.

Обектите са отдадени под наем от ректорските ръководства и вместо знания в тях се 
налива алкохол. За три години дискотеките в Студентския град се удвояват, показва справка на образователната комисия в парламента.

Имаме пълната и безусловна подкрепа на Чешката република за влизането на България в Шенген, отразява думите на Вацлав Клаус "24 часа". Чешкият президент отбеляза, че проблемите на двете страни са сходни, в рамките на членството в Европейския съюз. 

"Заради кризата и ниските заплати, искаме по три деца, раждаме 1,5", е водещото заглавие на "Монитор". От 2005 г. раждаемостта в страната расте с бавен темп, като на 1000 души се падат по 10 новородени. Пред олтара у нас застават едва 3,2 двойки на всеки 1000 души. Така, наред със Словения, страната ни има най-висок брой стари моми и ергени.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати