Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow България arrow Официално - нашумелият покрай наркопоправката Пламен Цеков е номиниран за шеф ...

Официално - нашумелият покрай наркопоправката Пламен Цеков е номиниран за шеф на здравната каса

  Print E-mail
2012-03-27 14:29:18
източник: dnevnik.bg

Парламентарната група на ГЕРБ предлага за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) депутата от ГЕРБ Пламен Цеков. По-рано днес се разбра, че най-вероятно това ще е предложението на управляващите, като се очаква въпросът да бъде обсъден в негово присъствие и тази вечер от оперативното ръководство на ГЕРБ. Номинацията му беше потвърдена след днешното заседание на групата.

Здравната каса е без директор от повече от месец, когато Нели Нешева подаде оставка и беше освободена заради скандала с взимани от нея бонуси, както и реакцията й, след като се разбра за парите.

Пламен Цеков влезе в полезрението на медиите, след като беше замесен в скандала през 2010 г.покрай т. нар. наркопоправка, довела до това чрез обнародвана в Държавен вестник промяна в закона да се либерализира режима на реклама с наркотични вещества.

След проверки и анкетни комисии се оказа, че скандалният текст, с който се смекчава режимът на реклама с изображения, наподобяващи наркотици, всъщност е бил приет от депутатите, като те са били подведени да го гласуват. Разпоредбата не е обсъждана или одобрявана от здравната комисия, а само е била изчетена в пленарната зала.

Разбра се също, че човекът, докладвал текстовете пред депутатите и прочел конкретния текст е именно Пламен Цеков.

Тогава той беше привикван на редица заседания, за да дава обяснения как и защо е чел нещо различно от това, гласувано от здравната комисия. А версиите му бяха няколко - първо каза, че е прочел коректно текста, после, че е предложил своя редакция, а накрая - че му е дадено листче с конкретната разпоредба, той се е консултирал с членове на правната комисия и те са му казали, че текстът е най-коректен. Така и не спомена кой му е дал листчето.

Сред версиите му се появи и една, с която той основно беше запомнен - че има 8 диоптъра, които са му попречили да прочете коректния текст. Когато чета - аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото, каза той. Обясни, че чел много бързо и така пропуснал част от текста, защото редовете са един над друг.

В крайна сметка Цеков получи единственото възможно наказание, което е възможно законово да се наложи на депутат - беше свален от зам.-председателското място в здравната комисия. А много от колегите му от ГЕРБ обясняваха, че той е бил подведен и не си е дал сметка за това, което прави, изчитайки съответния текст. И според тях нямало умисъл в действията му.

Въпреки това при последвали смени в здравната комисия, той не беше върнат на зам.-председателското място. В същото време Цеков остана в комисията и участва дейно в законодателния процес.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  Новини Всички са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев днес. Заповедта е № РД-01-168 от ...
  Новини В Оперативния щаб очакват пик на коронавируса в третата третина на април месец - времето е по време и след Великден."Всичко зависи от мерките и това как народът ги спазва, заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?