26 Април 2024 г. Петък

Официално - нашумелият покрай наркопоправката Пламен Цеков е номиниран за шеф на здравната каса

2012-03-27 14:29:18
Парламентарната група на ГЕРБ предлага за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) депутата от ГЕРБ Пламен Цеков. По-рано днес се разбра, че най-вероятно това ще е предложението на управляващите, като се очаква въпросът да бъде обсъден в негово присъствие и тази вечер от оперативното ръководство на ГЕРБ. Номинацията му беше потвърдена след днешното заседание на групата.

Здравната каса е без директор от повече от месец, когато Нели Нешева подаде оставка и беше освободена заради скандала с взимани от нея бонуси, както и реакцията й, след като се разбра за парите.

Пламен Цеков влезе в полезрението на медиите, след като беше замесен в скандала през 2010 г.покрай т. нар. наркопоправка, довела до това чрез обнародвана в Държавен вестник промяна в закона да се либерализира режима на реклама с наркотични вещества.

След проверки и анкетни комисии се оказа, че скандалният текст, с който се смекчава режимът на реклама с изображения, наподобяващи наркотици, всъщност е бил приет от депутатите, като те са били подведени да го гласуват. Разпоредбата не е обсъждана или одобрявана от здравната комисия, а само е била изчетена в пленарната зала.

Разбра се също, че човекът, докладвал текстовете пред депутатите и прочел конкретния текст е именно Пламен Цеков.

Тогава той беше привикван на редица заседания, за да дава обяснения как и защо е чел нещо различно от това, гласувано от здравната комисия. А версиите му бяха няколко - първо каза, че е прочел коректно текста, после, че е предложил своя редакция, а накрая - че му е дадено листче с конкретната разпоредба, той се е консултирал с членове на правната комисия и те са му казали, че текстът е най-коректен. Така и не спомена кой му е дал листчето.

Сред версиите му се появи и една, с която той основно беше запомнен - че има 8 диоптъра, които са му попречили да прочете коректния текст. Когато чета - аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото, каза той. Обясни, че чел много бързо и така пропуснал част от текста, защото редовете са един над друг.

В крайна сметка Цеков получи единственото възможно наказание, което е възможно законово да се наложи на депутат - беше свален от зам.-председателското място в здравната комисия. А много от колегите му от ГЕРБ обясняваха, че той е бил подведен и не си е дал сметка за това, което прави, изчитайки съответния текст. И според тях нямало умисъл в действията му.

Въпреки това при последвали смени в здравната комисия, той не беше върнат на зам.-председателското място. В същото време Цеков остана в комисията и участва дейно в законодателния процес.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати