20 Април 2024 г. Събота

БАН: Кабинетът не иска да чуе учените

2010-08-05 20:21:50

Ръководството и директори на институти на Българската академия на науките се оплака от нежеланието на кабинета да разговаря с тях.

Учените твърдят, че с изявленията си председателят на комисията по образование Огнян Стоичков и зам.-председателят Галина Банковска са върнали разговора за реформите на нивото от май месец.

Истината обаче е, че държавата не си плаща на Академията за научното обслужване, не изплаща и обещаните средства за субсидия.

Правителството всъщност не плаща утвърдената бюджетна субсидия. 3,8 млн. лв. са разходите на БАН само по обезщетенията за съкращенията на учените.

Обещаното гориво за отопление на Ботаническата градина в размер на 466 хил. лв. не е изплатено, както и абонаментът на библиотеката на стойност над 1 млн. лв.

За първи път не се изплащат дължимите по решение на МС 2 млн. лв. за преустройство на изследователския реактор, както и още 2 млн. лв. по правителствени споразумения за извозените през 2008 година ядрени отпадъци.

Метеорологичното обслужване на държавата също е над 1,5 млн. лв. Общият размер на тази субсидия е над 11 млн. лв., а недостигът за работни заплати е 9,8 млн. лв.

Освен че в институтите заплатите са намалени с между 20 и 50%, учените са принудени да си вземат по 3 до 5 дни неплатена отпуска, за да може да не се съкращават още хора.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати