23 Април 2024 г. Вторник

16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен

2012-03-27 08:32:35

Нов случай на обезкостен от роми жилищен блок търси своето решение след драмата в печално известния блок №20 в Ямбол.

Прословутият блок на "Тотлебен" 33 в Плевен, наричан още "блок на ужасите", е рушен всекидневно от  наемателите си. От години настанените в него роми разграбват и рушат 16-етажната сграда.

Освен това те са натрупали и сериозни сметки за ток, вода и наем, но отказват да изпълнят разпореждането на общината да напуснат сградата.

"В момента блокът от 10-и до 16-и етаж е затворен, преграден с метална решетка и достъпът е ограничен", обяви Полина Георгиева, директор на общинската фирма "Жилфонд" пред bTV.

Въпреки това ромите вече са си осигурили достъп до затворените етажи, след като са разбили стените. На повечето места в блока няма прозорци и дограми, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата.

 

"На добре познатия, за съжаление все с лошо, адрес в града, живеят над 40 семейства, на 19 от които вече е изтекъл договорът за настаняване. От останалите около 20 фамилии пък само една е редовна и си е платила наема“, съобщи преди седмица кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

"Като разбраха, че ще идва комисия от Общината да огледа жилищата, 16 от длъжниците внесоха дължимите суми", допълни градоначалникът и уточни, че става въпрос за наем от 40 стотинки на кв.м.

Обитателите на блока дължат в момента и близо 75 000 лв. само за вода. Токът официално е спрян заради огромни дългове, но вечер почти всички апартаменти са осветени, след като ромите се закачат нелегално за мрежата.

Очаква се на следващата сесия на Общинския съвет в края на седмицата да се предложат два варианта за решаване на проблема.

Първият е семействата да бъдат извадени от жилищата и блокът да бъде продаден. Не е ясно обаче има ли кой да купи разрушената сграда.

Вторият вариант е общината да намери средства и да ремонтира "блока на ужасите", за да може после да отдава общински жилища под наем.

В 16-етажната сграда има 127 апартамента, а към момента подадените молби за настаняване в общински жилища са над 100.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати