Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow България arrow 16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен

16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен

  Print E-mail
2012-03-27 08:32:35
източник: dnes.bg

Нов случай на обезкостен от роми жилищен блок търси своето решение след драмата в печално известния блок №20 в Ямбол.

Прословутият блок на "Тотлебен" 33 в Плевен, наричан още "блок на ужасите", е рушен всекидневно от  наемателите си. От години настанените в него роми разграбват и рушат 16-етажната сграда.

Освен това те са натрупали и сериозни сметки за ток, вода и наем, но отказват да изпълнят разпореждането на общината да напуснат сградата.

"В момента блокът от 10-и до 16-и етаж е затворен, преграден с метална решетка и достъпът е ограничен", обяви Полина Георгиева, директор на общинската фирма "Жилфонд" пред bTV.

Въпреки това ромите вече са си осигурили достъп до затворените етажи, след като са разбили стените. На повечето места в блока няма прозорци и дограми, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата.

 

"На добре познатия, за съжаление все с лошо, адрес в града, живеят над 40 семейства, на 19 от които вече е изтекъл договорът за настаняване. От останалите около 20 фамилии пък само една е редовна и си е платила наема“, съобщи преди седмица кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

"Като разбраха, че ще идва комисия от Общината да огледа жилищата, 16 от длъжниците внесоха дължимите суми", допълни градоначалникът и уточни, че става въпрос за наем от 40 стотинки на кв.м.

Обитателите на блока дължат в момента и близо 75 000 лв. само за вода. Токът официално е спрян заради огромни дългове, но вечер почти всички апартаменти са осветени, след като ромите се закачат нелегално за мрежата.

Очаква се на следващата сесия на Общинския съвет в края на седмицата да се предложат два варианта за решаване на проблема.

Първият е семействата да бъдат извадени от жилищата и блокът да бъде продаден. Не е ясно обаче има ли кой да купи разрушената сграда.

Вторият вариант е общината да намери средства и да ремонтира "блока на ужасите", за да може после да отдава общински жилища под наем.

В 16-етажната сграда има 127 апартамента, а към момента подадените молби за настаняване в общински жилища са над 100.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?