Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Фев 18
Начало arrow България arrow 16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен

16-етажен "блок на ужасите" – кошмарът на Плевен

  Print E-mail
2012-03-27 08:32:35
източник: dnes.bg

Нов случай на обезкостен от роми жилищен блок търси своето решение след драмата в печално известния блок №20 в Ямбол.

Прословутият блок на "Тотлебен" 33 в Плевен, наричан още "блок на ужасите", е рушен всекидневно от  наемателите си. От години настанените в него роми разграбват и рушат 16-етажната сграда.

Освен това те са натрупали и сериозни сметки за ток, вода и наем, но отказват да изпълнят разпореждането на общината да напуснат сградата.

"В момента блокът от 10-и до 16-и етаж е затворен, преграден с метална решетка и достъпът е ограничен", обяви Полина Георгиева, директор на общинската фирма "Жилфонд" пред bTV.

Въпреки това ромите вече са си осигурили достъп до затворените етажи, след като са разбили стените. На повечето места в блока няма прозорци и дограми, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата.

 

"На добре познатия, за съжаление все с лошо, адрес в града, живеят над 40 семейства, на 19 от които вече е изтекъл договорът за настаняване. От останалите около 20 фамилии пък само една е редовна и си е платила наема“, съобщи преди седмица кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

"Като разбраха, че ще идва комисия от Общината да огледа жилищата, 16 от длъжниците внесоха дължимите суми", допълни градоначалникът и уточни, че става въпрос за наем от 40 стотинки на кв.м.

Обитателите на блока дължат в момента и близо 75 000 лв. само за вода. Токът официално е спрян заради огромни дългове, но вечер почти всички апартаменти са осветени, след като ромите се закачат нелегално за мрежата.

Очаква се на следващата сесия на Общинския съвет в края на седмицата да се предложат два варианта за решаване на проблема.

Първият е семействата да бъдат извадени от жилищата и блокът да бъде продаден. Не е ясно обаче има ли кой да купи разрушената сграда.

Вторият вариант е общината да намери средства и да ремонтира "блока на ужасите", за да може после да отдава общински жилища под наем.

В 16-етажната сграда има 127 апартамента, а към момента подадените молби за настаняване в общински жилища са над 100.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  Новини Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които през нощта и утре не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването. Прогнозата на метеоролозите е за силен ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?