24 Април 2024 г. Сряда

Прокуратурата се оправда за освобождаването на убития Кирил Кирилов

2012-03-27 06:34:13
Не е имало правно основание прокуратурата да поиска изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия по делото "Наглите" Кирил Кирилов, който беше убит в събота.

Това съобщи за "Дневник" говорителят на градска прокуратура Румяна Арнаудова.  По думите й към комента, когато Кирилов излиза от затвора, където е излежавал присъда за други престъпления, той е бил с мярка "подписка", наложена в началото на процеса срещу "Наглите".

За наблюдаващите прокурори и съдебният състав не е ясен точният момент на излизането на Кирилов. След това от обвинението не са поискали по-тежка мярка, защото е нямало нарушение на наложената му по делото, обясни още Арнаудова.

"За да се иска изменение, трябва лицето да не се яви или да възпрепятства по някакъв начин хода на делото. Това не се е случило и прокурорът е нямал правното основание да поиска по-тежка мярка", обясни още говорителят на градска прокуратура.

"Странно е, че човек, който има присъда, го убиха, вместо да е в затвора. Защо не е в затвора? Защо, след като има присъда, доказани са престъпленията, изведнъж – чуваме, че е застрелян човекът в София"Ако Кирил Кирилов-Шкафа беше в ареста, сега щеше да е жив". Според Георгиев такъв човек не би трябвало да е на свобода, особено след като прокуратурата е поискала да му бъде наложена 12-годишна присъда.

Проверка на "Дневник" показа, че между 19 февруари 1998 г. и 27 януари 2009 г. Кирилов е излежавал 12 годишна присъда в затвора във Враца по присъда на Военния съд Сливен.  Той се връща там през ноември 2010 г., след като влиза в сила определение на Софийския градски съд. В него са групирани четири присъди на Кирилов, като съдът определя общо наказание от 14 години лишаване от свобода.  

Преди да се върне в затвора обаче са били зачетени годините, които Кирилов вече е излежавал и така му остава около година, която трябва да прекара в затвора.Той  се връща във Врачанския затвор в края на 2010 г. и излиза на 18 ноември 2011 г.

Според дългогодишни наказателни съдии с които "Дневник" разговоря, съдът правилно е променил мярката му за неотклонение в подписка. По този начин Кирилов е запазвал правото си да работи, докато е в затвора. Освен това ако подсъдимият е с мярка "задържане под стража" по висящото дело (бел. ред. Наглите) и в случай, че бъде осъден от присъдата ще трябва да се приспадне времето през което той е бил с такава мярка за неотклонение.

Кирил Кирилов беше прострелян в краката пред дома си в събота вечерта и почина от кръвозагуба. Днес Софийски градски съд прекрати производството по делото "Наглите" срещу Кирилов, като процесът продължава срещу останалите осем подсъдими. Присъдите трябва да станат известни на втори април.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати