19 Април 2024 г. Петък

Трайков от Twitter: Зорлем ще загубим мача!

2012-03-26 15:35:03

"Смяната на директора на БЕХ - поредно самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти. Зорлем ще загубим мача".

Това написа в профила си в социалната мрежa Twitter бившият икономически министър Трайчо Трайков в коментар на темата за отстраняването на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Йордан Георгиев.

Рокадата стана през почивните дни, а мястото на Георгиев бе заето от досегашния управител на НЕК Михаил Андонов.

Трайков обаче категорично се обяви против смяната на Георгиев и отчете в Twitter, че "проблемът в случая е най-малко за него".

Енергийният холдинг обединява държавните НЕК, "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Булгартел" и ЕСО.

Холдингът представя страната ни в проектите "Южен поток", "Набуко" и АЕЦ "Белене".

Уволненият Йордан Георгиев застана начело на холдинга през ноември 2011 г., след като от поста първи изпълнителен директор беше освободена Мая Христова (преди това зам.-министър на икономиката). Дотогава Георгиев беше неин главен счетоводител и член на Съвета на директорите.

Михаил Андонов пък беше назначен на поста изпълнителен директор на НЕК през юни миналата година след скандал с дотогавашния шеф на енергийното дружество Красимир Първанов.

 

За уволнението на Първанов настояваше лично икономическият ексминистър Трайчо Трайков. Повод за уволнението стана скандалът с превишаването на делегираните му права при подписването на поредното споразумение за удължаване на договора за строителството на АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт".

Това бе и една от ситуациите, в които премиерът Бойко Борисов показа "жълт картон" на вече бившия икономически министър.

На този етап не е ясно кой ще поеме ръководството на НЕК. Компанията обаче остава без ръководител в момент, в който България трябва да обяви на руския премиер Владимир Путин решението си за строежа на АЕЦ "Белене".

НЕК е страната, която трябва да преговаря за отсрочване на изплащането на заем от 500 милиона лева с френската банка "БНП-Париба"  за подготовката на ядрената централа.

Срокът за покриване на заема изтича в началото на май и преди време Андонов заяви, че се търсят по-добри условия и отлагане на плащането на непосилната за момента сума за НЕК, който има редица текущи задължения.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати