Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Дек 14
Начало arrow Здраве arrow Атанасова вдига спешно заплатите в Спешната помощ

Атанасова вдига спешно заплатите в Спешната помощ

  Print E-mail
2012-03-26 15:32:58
източник: dnes.bg

до 20% могат да бъдат увеличени заплатите в Спешната помощ. Това заяви новоизбраният министър на здравеопазването Десислава Атанасова, която се срещна днес с представители на съсловните организации.

Тя предлага два варианта, чрез които би могло да се увеличат възнагражденията на работещите в сферата с 10%-20% през следващите месеци.

Министерството разполага общо с 20 млн. лева за капиталови разходи като по думите на Атанасова 11 млн. лева могат да бъдат пренасочени за повишаване на заплатите на работещите в сектора.

Другият вариант е да се пренасочат от Министерството на финансите 7-8 млн. лв., като за тази възможност предстоял разговор с финансовия министър Симеон Дянков. 

В момента 550 лева е средната заплата на лекар от спешна помощ. 50 стотинки се плаща за нощното дежурство. Работещите в сектора настояват средната заплата да се равнява на 4 минимални работни заплати за страната.

Според медиците стресът на работното място в комбинация с ниското заплащане прави работата на лекарите непривлекателна и по тази причина в момента има глад за кадри в Спешната помощ.

 

По отношение на процедурата "избор на екип" Атанасова изрази личното си мнение, че наредбата, която я регламентира, е незаконосъобразна, но тя уточни, че в скоро време се очаква и решението на Върховния административен съд.

Според здравния министър заплащането за избор на екип или лекар трябва да се извършва от частните доброволни здравноосигурителни фондове.

Относно въвеждането на диагностично-свързаните групи министър Атанасова уточни, че това е невъзможно в сегашния мандат на партия ГЕРБ.

Атанасова ще предложи на Министерския съвет да започне да функционира Консултативен съвет по здравеопазването, който да очертае дългосрочната визия в сектора.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?