Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юли 6
Начало arrow Здраве arrow Атанасова вдига спешно заплатите в Спешната помощ

Атанасова вдига спешно заплатите в Спешната помощ

  Print E-mail
2012-03-26 15:32:58
източник: dnes.bg

до 20% могат да бъдат увеличени заплатите в Спешната помощ. Това заяви новоизбраният министър на здравеопазването Десислава Атанасова, която се срещна днес с представители на съсловните организации.

Тя предлага два варианта, чрез които би могло да се увеличат възнагражденията на работещите в сферата с 10%-20% през следващите месеци.

Министерството разполага общо с 20 млн. лева за капиталови разходи като по думите на Атанасова 11 млн. лева могат да бъдат пренасочени за повишаване на заплатите на работещите в сектора.

Другият вариант е да се пренасочат от Министерството на финансите 7-8 млн. лв., като за тази възможност предстоял разговор с финансовия министър Симеон Дянков. 

В момента 550 лева е средната заплата на лекар от спешна помощ. 50 стотинки се плаща за нощното дежурство. Работещите в сектора настояват средната заплата да се равнява на 4 минимални работни заплати за страната.

Според медиците стресът на работното място в комбинация с ниското заплащане прави работата на лекарите непривлекателна и по тази причина в момента има глад за кадри в Спешната помощ.

 

По отношение на процедурата "избор на екип" Атанасова изрази личното си мнение, че наредбата, която я регламентира, е незаконосъобразна, но тя уточни, че в скоро време се очаква и решението на Върховния административен съд.

Според здравния министър заплащането за избор на екип или лекар трябва да се извършва от частните доброволни здравноосигурителни фондове.

Относно въвеждането на диагностично-свързаните групи министър Атанасова уточни, че това е невъзможно в сегашния мандат на партия ГЕРБ.

Атанасова ще предложи на Министерския съвет да започне да функционира Консултативен съвет по здравеопазването, който да очертае дългосрочната визия в сектора.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб (НОЩ) Венцислав Мутафчийски инспектираха запасите от хлорохин.Двамата посетиха Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), ...
  Новини 1758 станаха лабораторно потвърдените случаи на коронавирус у нас. 69 са новите случаи за последното денонощие, по данни на Националния оперативен щаб.Новите случаи са от 12 ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?