28 Март 2024 г. Четвъртък

Станишев: БСП може да победи ГЕРБ

2012-03-26 04:53:30
Георги Първанов като президент не беше достатъчно категоричен по въпроси, свързани с ГЕРБ като партия и с последните избори. Това каза председателят на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред Нова телевизия.

„Да, упреквал съм Първанов по отношение на ГЕРБ, с основание. По отношение на изборите, очаквах много по-ясна позиция от Първанов. Това, което се случи, е недопустимо”, каза още Станишев..

„Конгресът на БСП ще има значение не само за партията, а за цялата страна – да има силна опозиция, която да може да се противопостави на ГЕРБ. Постигнали сме немалко като опозиция, но знам, че БСП може и трябва да бъде още по-силна и категорична опозиция. 

БСП трябва да си отговори на няколко политически въпроса. Първият е има ли желание да бъде истинска алтернатива на ГЕРБ? Ние по какъв начин участваме в политиката – маскирайки се или със свое лице, със своя политика? Аз предпочитам втория начин”, каза Станишев. 

„Ние на конгреса трябва да кажем кои са нашите приоритети – политически, управленски. С нашето лице да се борим за доверието на хората. Аз със сигурност имам не един и не два пропуска, но съм открит човек, открито заявявам своите позиции и когато имам убеждения, ги отстоявам”, допълни Сергей Станишев.

„Най-важното е да бъдем последователни и смятам, че това е поведението на БСП. БСП може да победи ГЕРБ, защото това е партия, която е идейна, която има обща цел. Ние нямаме нужда от вожд, защото лидерските партии се появяват бързо и бързо изчезват”, каза Станишев.

По повод извършените промени в правителството лидерът на социалистите каза, че  те няма да доведат до промяна, защото няма политика. „Колкото и министри да смениш, ако няма реформи, ако няма система, ако няма визия, няма какво да се промени”, каза още Станишев. 

По думите му министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е предложила всеки българин, който няма платени здравни вноски, да не му се издава лична карта. 

„Това е нарушаване на други закони. Как е възможно това? Това са един милион българи с неплатени вноски. Те не могат, те не вярват, че системата работи. Накрая има едно разхищение на публичния ресурс и това не е защото са лоши вносителите и търговците на лекарства, а защото им се позволява, защото са децентрализираха търговете в 300 болници, оскъпиха се лекарствата с 40%, а някои лекарства със стотици проценти заради липса на контрол”, допълни Сергей Станишев.

Във връзка с договора с “Хохегер” Станишев каза, че е смешно парламентът да се занимава с нещо, което е проверено от Сметната палата. „Нищо съмнително няма. 2006 г. когато не беше гарантирано членството на България в Европейския съюз, имаше нужда от кампания, в която да се организират срещи, пресконференции, за да се чуе българският глас. Резултатът беше постигнат – България стана член на Европейския съюз”, допълни Станишев. На въпрос дали е уверен, че този договор е помогнал на страната, Станишев заяви „Естествено”.

Според Сергей Станишев „Сребърният фонд” е ограбване на фискалния резерв. „Скъпи приятели, парите свършват” – това означава. Това е знак за чужбина, че България вече няма пари”, каза още Станишев.

„Това правителство е платило за „Белене” 130 милиона, без да знае дали ще го има или не. Има пълна мъгла какво ще се прави или няма да се прави и междувременно се дават пари. Абсурдна е сегашната ситуация”, каза Сергей Станишев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати