25 Април 2024 г. Четвъртък

Аню Ангелов контраатакува: Казал съм на Първанов

2010-08-05 20:16:26

Министерството на отбраната опроверга информацията от президентството, че военният министър е предложил кандидатура за шеф на службата „Военна информация“ на МС, без да го съгласува с държавния глава.  

На 28 юли 2010 г. по искане на министъра на отбраната Аню Ангелов е имало среща между него и президента във времето от 17,30 до 18,00 ч.

По време на срещата министърът твърди, че е информирал Първанов, че ще предложи комодор Валентин Гагашев за назначаване на длъжността директор на служба "Военна информация”, съобщават от пресцентъра на МО.

Доколкото му е известно, стенограма от тази среща не е водена, допълват от министерството.

На 29 юли в 9,30 ч. писмо с предложението на министъра на отбраната за назначението е изведено от МО, изпратено е по куриер и е депозирано в деловодството на президентската институция за съгласуване, според съществуващия ред за кореспонденция между двете институции.

По указания на министъра на отбраната на 30 юли началникът на политическия кабинет Йордан Божилов разговаря по телефона с главния секретар на президента Красимир Стоянов, с цел да получи информация за хода на съгласувателната процедура.

Отговорено му е единствено, че материалът е получен и че се разглежда, но все още няма окончателно решение, уточняват хронологията на събитията от МО.

На 3 август министър Ангелов също провежда телефонен разговор с главния секретар на президента по отношение на направеното предложение. Отговорът на Стоянов е същият.

Министърът твърди, че не би могъл да подведе МС съвет, след като от стенограмата от заседанието на 4 август е видно, че той е обяснил подробно, че не е получил отговор за съгласуване или несъгласуване от президента, както и причините за внасянето на проекта за решение точно на това заседание.

Министърът на отбраната познава конституцията и законите на страната и знае правомощията както на президента, така и на останалите държавни органи, коментират още от ведомството му.

С решението на Министерския съвет се предлага на президента  да назначи и да повиши в звание лице от висшия команден състав, а не да го преподпише.

По-нататък президентът на Републиката е в правото си да определи своето отношение по направеното предложение, заключават от Министерството на отбраната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати