29 Март 2024 г. Петък

"Общ фронт срещу начина, по който ГЕРБ правят избори"

2012-03-25 16:53:51
Председателят на БСП Сергей Станишев призова всички политически сили и цялото гражданско общество към общ граждански фронт срещу начина, по който ГЕРБ правят избори, съобщават от пресцентъра на БСП.

"Чувам, че половината от списъците за следващите избори вече се обработват и се нагласяват резултатите", заяви Станишев пред журналисти. Той припомни за безобразния начин, по който управляващите проведоха последните избори - чрез манипулации и фалшификации. Станишев отбеляза, че няма как да приеме мълчанието на Георги Първанов /президент на България от 2002 до 2012 г./ още през миналия ноември по този въпрос. 

По повод предстоящия конгрес на партията Сергей Станишев изтъкна, че БСП е изправена пред избор. Единият вариант е партията да продължи с промяната, да се развива като европейска социалистическа партия, с ясни позиции и открита политика. 

Другият вариант пред БСП е да се върне в миналото - към политика, която не е много ясна, към готовност да участва в избори и в управление по един не много ясен начин. "Това е голяма дилема за БСП. Това не е избор между две фигури", посочил Станишев.

Според него на конгреса БСП трябва да предложи на обществото и алтернатива срещу сбъркания и вреден модел на ГЕРБ. "БСП под мое ръководство винаги е била ясна в позициите към ГЕРБ още от 2005 г. Не приемам заигравки и не ги споделям. Имам критики към хора в БСП за непоследователна линия и поведение към Бойко Борисов и към ГЕРБ", заяви още лидерът на социалистите. 

БСП вижда демократичните промени в България чрез избори, каза Станишев. Виждаме какво се случва в държавата. Тя не функционира. Правителството действа като пожарникарски отбор, който гаси пожари, но не работят нормалните демократични институции не работят, посочи Станишев. 

„Всичко опира до волята на един човек, който не дава на хората да се развиват, да работят нормално по правила, да получават заплащане, което е нормално и достойно, да градят бъдеще за своите семейства. Защото един модел, в който дори животът на всеки зависи от личното благоволение на един човек, е абсолютно сбъркана работа”, каза Сергей Станишев. 

„Върнаха част от бонусите, една минимална част. Казаха, че ще се дадат за лечение на един млад човек, който има нужда, ами десетките хиляди, които няма да получат тези пари? Държавата се разпада”, допълни той. 

По думите му това е основният проблем в управлението на ГЕРБ, защото когато правителството не действа по правила, няма правила изобщо. Това е най-страшното. 

Това е някакъв латиноамерикански или азиатски модел на развитие. Ние сме в Европейския съюз, което означава да работят правилата, демократичните институции да бъдат подотчетни от обществото, а не правителството да контролира и управлява хората и техния живот без отчет, каза още Сергей Станишев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати