24 Април 2024 г. Сряда

Чърчил забранил летците да разказват за срещи с НЛО

2010-08-05 20:14:54

Премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил забранил на пилотите от кралските ВВС да разказват за срещите си с НЛО. Както пише „Дейли телеграф“, забраната е била породена от опасенията, че съобщенията за НЛО могат да създадат паника в обществото.

Обвиненията в премълчаване на случаи за сблъсък с НЛО се съдържат в документи, разсекретени на 5 август от националния архив на Великобритания.

На няколко хиляди страници в 18-те публикувани документа се съдържат свидетелства за НЛО от 1995 г. до 2003 г.

Сред тях е и писмо, изпратено през 1999 г. до министерството на отбраната на Великобритания от физик от Лестър, внук на офицер от ВВС, който през Втората световна война е бил личен телохранител на Чърчил.

Авторът на писмото, чието име не се посочва, твърди, че дядо му е разказвал за разузнавателен самолет на кралските ВВС, който по време на войната се е сблъскал с НЛО в северозападната част на Англия. Екипажът на самолета е снимал обекта.

За срещата е било докладвано на Чърчил, който след съвещание с Дуайт Айзенхауер, по онова време командващ съюзническите сили в Европа, наредил инцидентът да се пази в строга тайна „поне 50 години“.

Личният телохранител на Чърчил, присъствал на съвещанието, разказал за това на дъщеря си едва през 1973 г. малко преди да умре. Тя от своя страна години по-късно разказала за инцидента на сина си, който пък изпратил писмото в министерството на отбраната.

По данни на „Дейли телеграф“ министерството е проучило писмото на учения, който поискал да се запознае с материалите за инцидента и да ги проучи от „научна гледна точка“.

Представители на властите обаче заявиха, че всички свидетелства за срещи с НЛО, станали преди 1967 г., са подлежали на унищожаване пет години по-късно, пише Lenta.ru.

От публикуваните документи следва също така, че голямата част от НЛО, за срещи с които е било съобщавано през втората половина на ХХ век, всъщност са се оказали съветски самолети.

В същото време британският вестник отбелязва, че през 50-те години на ХХ век съобщенията за НЛО са били приемани от властите много сериозно.

Има запазени свидетелства за това, че Чърчил е поискал да бъде изготвен специален доклад за неидентифицираните летящи обекти и за потенциалната опасност, която те евентуално представляват.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати