28 Март 2024 г. Четвъртък

Безспорно сме успешни!, отчете кабинетът "Борисов"

2010-08-05 20:15:32

 

"Една година по пътя на европейското развитие на страната".

Така е озаглавен отчетът на правителството, качен на интернет страницата на Министерския съвет.

Там се отбелязва, че след извършения анализ на състоянието на държавата и резултатите от управлението на страната са станали видни реалните причини за натрупаните проблеми:

"Корупционните практики, злоупотреби и примери за неефективно управление на средства надминаха очакванията ни и разкриха тревожно състояние на страната, за което никой не предполагаше в началото", се посочва в документа.

 

Кабинетът отбелязва, че през отчитания период въпреки съпротивата, реформите в държавната администрация, здравеопазването, образованието, отбраната, дипломатическата служба, съдебната система и управлението на публичните финанси са стартирали.

 

Правителството посочва възстановеното доверие на ЕС към страната по отношение на усвояването на еврофондовете и запазването на икономическа и финансова стабилност на държавата в условията на криза.

"Най-важното, което успяхме да променим, бе стилът на политическо поведение и отговорността на управляващите. Безспорните водещи принципи в действията на правителството са прозрачността и диалогичността", пише в документа.

Като пример за това се посочва възможността за достъп до правителствените решения и стенограми на заседанията на кабинета, както и възстановяването на диалога с икономическите и социалните партньори.

"Големият успех на правителството, въпреки икономическата криза, е запазването на нивата на данъчната тежест. Това прави страната ни привлекателна за бизнес и инвестиции", хвалят се от Дондуков 1.

В документа се отбелязва и отговорността на кабинета пред обществото да не се позволи прехвърлянето на тежестта на кризата върху хората и бизнеса, а да се намалят бюджетните разходи и да се оптимизира администрацията.

"Безспорно големият успех на правителството, въпреки икономическата криза, е запазването на нивата на данъчната тежест. България е с едни от най-ниските данъци в Европа, което прави страната ни привлекателна за бизнес и инвестиции".

В отчета се отбелязва, че са направени и необходимите законодателни промени и се изпълнява стратегията за реформа на съдебната система.

"Безспорни са успехите на правителството в борбата с организираната престъпност и злоупотребите със средства от фондовете на Европейския съюз", твърдят от правителството.

Кабинетът "Борисов" описва и намеренията си: продължаване на започнатите реформи, ускоряване на икономическия растеж и преодоляване последиците от кризата.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати