29 Март 2024 г. Петък

Тотнъм изпусна Челси на Стамфорд Бридж

2012-03-24 15:45:49
Челси и Тотнъм не успяха да вземат предимство в битката за 4-то място и завършиха при равенство 0:0 в лондонското дерби от 30-я кръг на Английската Висша Лига.

Двата отбора изиграха изключително слабо и скучно първо полувреме, но след почивката вдигнаха темпото. По-активният отбор бе този на гостите, който владееше повече топката и имаше по-чистите положения.

Ван дер Варт и Адебайор обаче направиха непростими пропуски. За Челси най-близо до гола пък бе Хуан Мата, който удари греда след удар от фаул. "Сините" имаха и на два пъти претенции за дузпа, но и двата пъти нарушенията не бяха достатъчно убедителни, за да накарат съдията да посочи бялата точка.

Така двата отбора не промениха позициите си в борбата за 4-то място и същевременно почти подариха 3-то място на Арсенал. Тотнъм остава 4-ти с 55 точки, а Челси е пети с 50 точки.

В самото начало на мача Челси имаше много опасна атака, при която Даниел Стъридж центрира по земя към почти празното наказателно поле, но там Лампард и Дрогба не се разбраха кой да играе с топката и пропуснаха чудесна възможност.

Впоследствие обаче играта стана много статична, като и двата отбора не изглеждаха особено мотивирани да търсят откриване на резултата.

В средата на полувремето Челси имаше плахи претенции за дузпа, когато Уилям Галас подложи крак на Франк Лампард в наказателното поле, но ситуацията не изглеждаше достатъчно убедителна и съдията не посмя да свири нарушение.

При една от редките атаки центриране в наказателното поле не бе изчистено добре от Кайл Уолкър и топката дойде към Дидие Дрогба, но той не успя да я овлдее непосредствено пред вратата.

Едва в 33-та минута бе първата опасна атака за Тотнъм. Тогава Емануел Адебайор направи страхотен индивидуален пробив по крилото, преодолявайки двама защитници. След това стигна наказателното поле, но там вместо да поднесе назад към непокрития Ван дер Варт, реши да центрира към далечната греда към Уолкър и последният увисна под топката.

Мачът продължаваше да е изключително статичен и скучен. В самия край на полувремето обаче Тотнъм имаше уникално положение за гол. Тогава Модрич проби в наказателното поле и от аутлинията понесе назад към Ван дер Варт. Холандецът бе абсолютно непокрит на 5 метра от вратата и стреля силно от упор, но уцели право Петер Чех. После отново Ван дер Варт стигна до отбитата топка, но от малък ъгъл отново не успя да преодолее вратаря. Накрая и Адебайор опита добавка с глава, но прати топката над вратата.

Второто полувреме започна с малко по-оживена игра. В 50-та минута Дрогба с глава изведе Стъридж на стрелкова позиция около ъгъла на наказателното поле, но диагоналният му удар мина встрани от вратата.

Тотнъм отвърна с аналогична атака, при която Бейл проби през центъра на защитата и чукна към непокрития встрани Уолкър, но той опъна мрежата от външната страна на страничната греда. В следващата атака Адебайор получи подаване в наказателното поле, но се подхлъзна преди да отправи удар.

На другия край на терена пък Жозе Босингва даде изключително прецизен пас зад защитата за Хуан Мата, той си спря топката на точката на дузпата, но след това се подхлъзна.

В 62-та минута домакините за втори път имаха претенции за дузпа. След атака по крилото топката бе центрирана в опразненото наказателно поле и там Рамиреш изпреварваше Асу-Екото, но защитникът го бутна леко с ръка. Отдалеч обаче ситуацията изглеждаше като борба за топката.

В последните двайсетина минути темпото започна да се вдига и интересните ситуации зачестиха.

В 72-та минута Челси спечели пряк свободен удар пред наказателното поле и Хуан Мата стреля чудесно над стената, но топката тресна страничната греда.

На другия край на терена след центрирне от фаул Галас се пребори за топката и засече, но неточно.

В 79-та минута Адебайор направи непростим пропуск. Той получи извеждащ пас зад защитата на Челси, която направи неуспешен опит за изкуствена засада. След това изпревари излезлия за топката Петер Чех и го заобиколи. Когато трябваше да вкара на празна мрежа обаче не нанесе достатъчно силен удар от малък ъгъл и притичалият назад Гари Кейхил изби пред вратата.

След центрирането от корнер пък Гарет Бейл бе оставен непокрит и с глава засече мощно в напречната греда. Отбитата топка отново стигна до уелсецът, той пак игра с глава и пред вратата Адебайор чукна с глава над вратата.

Пет минути преди края Франк Лампард пробва мерника си от дистанция и отправи нелош удар, но Брад Фридел улови топката. В ответната атака пък Лука Модрич отправи удар също от разстояние, но топката профуча встрани от вратата.

Тотнъм натискаше и в последните минути Челси бе принуден да се отбранява. В последната от дадените от съдията 4  минути продължение Гарет Бейл стреля от фаул и макар топката да бе насочена във вратарския ъгъл по земя, Чех бе заблуден както от купа играчи, така и от слънцето и едва успя да избие в корнер.


Челси - Тотнъм 0:0


Челси: Чех, Коул, Кейхил, Тери, Босингва (60 Давид Луис), Есиен (75 Торес), Рамиреш, Лампард, Мата, Стъридж (89 Калу), Дрогба

Тотнъм: Фридел, Кабул, Галас, Уолкър, Асу-Екото, Сандро (76 Ливърмор), Паркър, Модрич, Бейл, Ван дер Варт (76 Саха), Адебайор
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати