29 Март 2024 г. Петък

Атанасова: Здравната вноска няма да се качва до края на мандата

2012-03-24 15:35:48

Новият здравен министър Десислава Атанасова подкрепя демонополизирането на здравната каса. Това заяви самата тя в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

Атанасова посочи, че нейната визия е да има 1 задължителен стълб, където да се внася по-големият процент от здравните вноски и който да покрива основен пакет здравни услуги, 1 задължителен допълнителен стълб, както е в сферата на социалното осигуряване, и надграждане с доброволен здравноосигурителен пакет.

“За съжаление в тези 3 години нямаше последователни действия и решения в тази посока. За мен е ясно, че без консенсус в обществото, съсловието и политическите партии важните решения за дългосрочна визия в сектора на здравеопазването не могат да се вземат”, коментира министърът.

Демонополизацията на НЗОК е залегнала и в предизборната програма на ГЕРБ. Десислава Атанасова каза, че ще изпълнява програмата, но не стана ясно дали тя ще бъде реализирана в рамките на мандата.

Здравният министър отбягна отговора на въпроса, като каза, че не е участвала в писането на програмата. По думите й когато платформата е подготвяна, ГЕРБ не са били във властта и не са си давали сметка за реалните опасности от това предложение.

Десислава Атанасова обаче каза, че до края на мандата на правителството здравната вноска няма да се повишава. За размера й по време на евентуален нов мандат на управление на ГЕРБ Атанасова посочи, че ще се вземе политическо решение.

Здравният министър каза още, че не подкрепя държавата да плаща здравните осигуровки на държавните служители и служителите в системата на МВР и на отбраната. Тя посочи, че предстои дългосрочен дебат по темата, като допълни, че не подкрепя и харченето на парите за здраве за други разходи.

 

Атанасова смята, че влизането в затвора за неплатени здравни осигуровки не е добра мярка, тъй като съществуващите санкции по Закона за здравното осигуряване също не работят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати