24 Април 2024 г. Сряда

DW: Белият дом заповядва, България слуша и изпълнява

2010-08-05 15:59:57

По всичко изглежда, че в покера за ПРО Вашингтон ще заложи на българската карта. Към това предположение на множество американски анализатори се прибавят и твърденията, че България била получавала заповеди от Белия дом, съобщи Дойче веле.

Сигналите от американската администрация показват, че скоро ще чуем официално решение за това къде и кога ще бъдат разположени европейските елементи от противоракетния щит на САЩ.

"Изтеклата” във вестник „Вашингтон пост” информация от „анонимни източници в Пентагона”, че САЩ са на крачка от активирането на „частичен щит в южната част на Източна Европа” на вашингтонски език е просто предизвестие за задаващо се решение, твърди изданието.

Официалното известие едва ли ще се появи преди срещата на върха на НАТО в Лисабон през ноември, тъй като изведнъж щитът в Европа се превърна от американски в ”натовски”.

Но и най-наивните са наясно, че "американската” и „натовската” противоракетна система не са съвсем едно и също нещо, а решението на НАТО в Лисабон през ноември се подготвя сега не другаде, а във Вашингтон.

Сигналите, идващи понастоящем от Вашингтон, предизвестяват и нещо друго, а именно, че България ще е страната домакин на американския радар в Европа.

На твърденията, че алтернатива на България е южната й съседка Турция, трябва да се гледа скептично. Във Вашингтон няма да намерите нито един експерт, който да вярва, че с оглед на сегашните напрегнати отношения САЩ биха се възползвали от Турция, допълва Дойче веле. 

Така че радарът, който можеше да се „приземи” в Турция, сега по всяка вероятност ще се озове в България, смятат много американски анализатори.

Това становище се застъпва в известна степен и от анализ на "Глобал рисърч”, канадската организация, която е известна с борбата си срещу медийната дезинформация.

От "Глобал рисърч” твърдят, че българският военен министър Аню Ангелов е бил „привикан във Вашингтон за 6 дни през юни с цел "започване на технически преговори за противоракетната отбрана на НАТО в Европа”.

Авторът на анализа настоява, че България, подобно на Румъния, ще приеме на своя територия новите антибалистични ракети-прихващачи СМ-3.

Според него по време на посещението си във Вашингтон Аню Ангелов е получил "нареждания" за ПРО, а изказвания на министъра след завръщането му в България потвърдили, че България "ще се присъедини към програмата за прихващане на ракети в Европа”.

Анализът е критичен към някои от действията на България, която, според автора, откакто е членка на НАТО получавала заповеди от Белия дом, Държавния департамент и Пентагона, сега обаче представяла предстоящото си включване в ракетния щит като свое собствено желание.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати