28 Март 2024 г. Четвъртък

Капка е маша в ръката на Борисов, твърди Кунева

2012-03-23 11:56:45

"Не може без подлости". Това заключение направи пред bTV председателят на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Преди време тя попита премиера Бойко Борисов, който хвърли вината за спорното споразумение АСТА върху нея, "Г-н Борисов, не може ли без подлости?".

Днес поводът беше замесването на името на Кунева, че именно тя, като член на УС на френска банка, била оказала натиск за купуването на вагони убийци, един от които е бил и изгорелият при трагедията "София-Кардам". Обвиненията бяха отправени от Капка Сидерова, която в неделя учредява нова партия.

Кунева видя в тези думи "ръката" на Бойко Борисов, чиято "маша" била Капка.

"Аз мога да различа машата от ръката, няма да ме заблудят. Наскоро Капка Герогиева или Сидерова изрази желание да се коалира с ГЕРБ, които пък продължават да действат с подлости. Аз проверих – въпросните вагони са купени 1968 година, аз съм била 11-годишна тогава, правете си изводите", каза в заключение Меглена Кунева.

Тя отново отхвърли хипотезата за евентуално коалиране с двете основни политически сили, в случай че се окаже на трето място след изборите догодина и е необходима подкрепата й за съставянето на правителство.

 

"Аз вече казах и по време на президентските избори, че нямам интерес от коалиции. ГЕРБ не ме примамват с нищо, нито пък БСП. Те са две страни на една и съща монета. Между тях има тайни уговорки, които изяждат политическото у партиите и остава само една показност. Не уважавам такива практики", подчерта Меглена Кунева.

Тя допълни, че няма да участва в коалиция просто заради присъединяването към една власт.

"И не президентските избори действах сама, само с хората, които ме подкрепят - не се договарях тайно с партии, нямах олигарси зад гърба си, не подкрепих нито един кандидат от кандидатите на балотажа, въпреки че бях притискана да го направя", каза бившият кандидат за държавен глава.

Кунева обясни, че страната ни е получила 34 препоръки за подобряване на прозрачността на изборите от ОССЕ. 

"Това се случва само на страни, излизащи от диктатура, никоя друга държава в Европа няма толкова много препоръки", каза Меглена Кунева.

Тя заяви още, че не бърза с учредяването на партия, с която да участва на парламентарните избори догодина. Кунева обаче даде да се разбере, че движението й "България на гражданите" е политически проект, с който тя има намерение да "извърви целия път".

"Всеки сериозен политик мисли много, преди да предприеме такава крачка. Необходимо е да има голяма подкрепа. Да, според социолозите аз я имам, но за мен хората не са просто цифри. Аз тези хора трябва да ги видя, да разговарям с тях, да знам с каква издръжливост са те, за да направим заедно наистина алтернативен проект", обясни намеренията си тя.

Кунева, която беше и министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, отхвърли отправената по неин адрес критика от страна на управляващите, че е "криела безобразията на тройната коалиция".

"Винаги съм била открита и съм признавала грешките. Несвършеното от предишните правителства по фондовете, например, беше забелязано и от Еврокомисията. То обаче и сега няма да бъде свършено, защото много се говори, а малко се прави", каза Меглена Кунева и на свой ред спрегна името на премиера.

"Бойко Борисов също беше в тройната коалиция – длъжността главен секретар на МВР е политическо назначение. Той дори сам си каза, че е искал да запази поста си и при управлението на Станишев, но лидерът на БСП не го е искал", посочи бившият еврокомисар и изтъкна, че ГЕРБ трябва да спрат да се оплакват, защото това говорело за непрофесионализъм.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати