25 Април 2024 г. Четвъртък

Най-малко безработни сред военните, най-високи заплати в IT. Пада таксата за придружител в болниците

2012-03-23 07:29:10

„24 часа"

Най-малко безработни сред военните, най-високи заплати в IT

Завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет и военно дело във Военната академия получават най-високи заплати след дипломирането си. Това стана ясно вчера при представянето на второто издание на рейтинга на висшите училища по професионални направления, създаден от министерството на образованието и институт "Отворено общество". Но завършилите Военна академия са вече полковници и не могат да бъдат сравнявани с токущо завършващите университет. Безработицата сред завършилите военни училища е най-ниска.

Актуализираната система съдържа информация за 51 акредитирани висши училища, които предлагат обучение по различни специалности в 52 професионални направления. За изработването й е използвана информация от Националната агенция за оценяване и акредитация, НОИ, международни библиографски бази данни, анкетно проучване на мнението на 15 000 студенти и други.

 

„24 часа"

Пада лимитът за лечение на деца?

Скандалният лимит за лечението на деца в чужбина може да отпадне, след като новият здравен министър Десислава Атанасова предложи проект за постановление. Сега таванът е 180 000 лв. Сумата обаче е недостатъчна за някои видове лечение. Чуждите клиники искат по-големи суми най-често за трансплантации. Лимитът бе въведен с идеята сумата, която се разпределя от фонда към МЗ, да стигне за повече деца.

Наскоро обаче шестмесечно бебе не дочака лечение и почина именно заради това ограничение. Случи ли се необходимата сума да надхвърли отпусканата по лимит, родителите са принудени да събират с благотворителност десетки хиляди левове. Някои от заболяванията обаче са спешни и лечението им не търпи отлагане с месеци.

„Труд"

Пада таксата за придружител в болниците

Новата здравна министърка Десислава Атанасова маха такса "придружител" в болниците, съобщи тя пред "Труд".

 

За решението си Атанасова ще уведоми официално шефовете на големите болници следващата седмица, когато ги е извикала на среща.

Преди време проверка на "Труд" установи, че здравните заведения масово "скубят" средно по 15 лева на ден от придружителите на хоспитализирани пациенти. Срещу тази сума обаче много рядко им се предоставя легло, на което да нощуват. А в някои болници съветват придружителите да си носят походни легла.

„Труд"

Връщаме дълга на Велчев с нов дълг

България ще емитира нов дълг на международните пазари, за да посрещне предстоящото плащане на задължения в размер на 1,7 млрд. лв. през януари 2013 г. Те са в резултат от сделките по замяна на борчове от ексминистъра на финансите Милен Велчев преди 10 г. и доскоро плановете на вицепремиера Симеон Дянков бяха задълженията да се покрият основно със средства от Сребърния пенсионен фонд.

Новата сделка по дълга вероятно ще се случи до юли, защото в момента лихвите са намалели заради успокояването на пазарите - от 7,5% преди два-три месеца на 5,5% сега, стана ясно от изявление на Дянков пред БНТ. По думите му скоро решението ще мине през Министерския съвет и след това ще са нужни 3-4 седмици за подготовка на документите. "Това е много лесна сделка", коментира Дянков. Милен Велчев също смята, че моментът е много подходящ за подобно рефинансиране на дълга.

„Стандарт"

Дянков търси работа на Трайчо

Приятел в нужда се познава. Вицепремиерът Симеон Дянков се втурна да търси държавна работа на Трайчо Трайков само ден след като сдаде министерския пост. Преди това финансист номер 1 засипа с похвали уволнения от премиера шеф на икономиката и енергетиката. "Той отстояваше много добре позициите на България, особено в енергетиката, нещо, което 20 години не беше правено. Това се признава и от мен, и от премиера. Затова съм убеден, че ние с него ще продължим да работим. Може да му се намери конкретна много важна задача, с която да се заеме, и това ще стане след няколко дни", каза загадъчно финансовият министър. Ентусиазмът му обаче не бе споделен от премиера. "Той ще се оправи", коментира по-късно Бойко Борисов по повод бъдещето на Трайчо, без да отговаря на уточняващите въпроси за новата служба на уволнения министър. "Нямам коментар по темата", лаконично каза пред "Стандарт" самият Трайков.

"Каква служба, той скочи срещу първите хора в кабинета и ГЕРБ. Няма връщане за него", коментираха висши чиновници.

„Стандарт"

Тръгна битката за чудесата ни в ЮНЕСКО

Парола за гласуване кои да бъдат българските чудеса в ЮНЕСКО получиха над 100 експерти, учени, интелектуалци, кметове. Кодът им осигурява достъп до уникалния портал в сайта "Чудесата на България" - bgchudesa.com. Той бе специално създаден за експертния и национален вот, с който българите да кажат кои са техните предложения за включване на нови обекти от материалното и нематериално наследство на страната ни в списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство.

Това бе стартът вчера на националната кампания "Чудесата на България" 2, организирана от в. "Стандарт". Порталът е отворен, всеки експерт може да гласува за вече предложените обекти, но и да добавя нови, обясни процедурата главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.

Парола за вот ще получат всички медии, шефове на регионални музеи, на библиотеки, учени от БАН, общественици, интелектуалци.

„Монитор"

Спряхме да купуваме бижута

Заради рекордното поскъпване на златото през последните години хората масово спряха да купуват бижута, изработени от благородния метал. Това съобщи пред „Монитор" Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите в България. В момента цената на тройунция е около 1650 долара. Очаква се до края на годината тя да скочи над $2 000. „Магазините ни са като изложбени зали. Хората пълнят очите, но много малко могат да си позволят да си купят нещо", оплакаха се бижутери.

„Монитор"

Хранят туристи с манджа от затвора

Хранителни продукти, доставени в затворите, са открити в хотели ол инклузив по морето. Това съобщи вчера на пресконференция Ивайло Пандов, управител на "Панда ИП", фирмата, която доставя хранителни продукти в затворите през последните 3 г. Представители на браншовите организации на хлебопроизводителите, сладкарите, млекопреработвателите, производителите на бели меса и брашна и вносителите на риба изразиха тревогата си, че за затворите се поръчват необосновано завишени в пъти количества продукти.

„Монитор"

Мотористи мамят КАТ с падащи номера

Любители на високите скорости, които карат мощни пистови мотори, са намерили начин да нарушават грубо ограниченията, без да бъдат санкционирани от КАТ. Голяма част от собствениците на такива машини са започнали да монтират регистрационните си номера върху подвижна стойка над задния калник. Това разказаха вчера пред „Монитор" членове на столичните рокерски клубове, които отидоха на среща в КАТ-София, за да обсъдят заедно с ръководството мерки за намаляване на инцидентите през лятото.

„Сега"

Враждата Мавродиев - Дянков влезе във фаза "саботаж"

Комисията за финансов надзор се постави над закона и по скандален начин саботира работата на Агенцията за държавна финансова инспекция, стана ясно вчера. Вече втори ден ревизорите, които имат нареждане от финансовия министър Симеон Дянков да проверят КФН, не могат да започнат работа заради отказан достъп. Дянков е пратил инспекцията заради сигнали за неприлично високи бонуси, странни връзки и конфликт на интереси на лица в комисията, която лицензира и контролира целия небанков финансов сектор - застрахователни и пенсионни компании, инвестиционни и управляващи дружества, брокери и агенти. Откакто вицепремиерът Дянков обяви, че ще сложи ред в премиите и бонусите, че не може да има ведомства с особени привилегии и че всички трябва да се подчинят на двата основни закона - за държавния служител и за администрацията, шефът на КФН Стоян Мавродиев започна да му опонира по всякакви поводи, а ето че вече и директно саботира изпълнение на заповед, издадена от министъра.

„Дума"

Може да ни вземат жилището за неплатено парно

Заради неплатена сметка за парно може да ни отнемат жилището, дори ако апартаментът е единствен недвижим имот и по закон се води несеквестируем (не може да бъде конфискуван). За това алармира в интервю за Дарт нюз адвокат Незрет Бабучев, който има десетки спечелени дела срещу "Топлофикация" - София.

В два закона имало заложени такива капани. Според приетите нови текстове в законите за енергетиката и за управление на етажната собственост, ако всички потребители в блока се регистрират като юридическо лице и направят асоциация на собствениците, може да получат с 20% по-ниска тарифа за отопление и подгряване на водата, тъй като са със статут на фирма. "Когато обаче дойде месечна сметка от примерно 100 хиляди лева на името на асоциацията, съседите често започват да се карат и не плащат, а при две неплатени фактури "Топлофикация" може да заведе дело срещу блока и да се стигне до обявяването му за публична продан, за да си върне борча", предупреждава адвокат Бабучев. По думите му всичко е законно и няма пробойни.

В случая отпада и правилото за несеквестируемите задължения, тъй като всеки във фирмата е и собственик на жилище, и член на асоциацията на етажната собственост. "Така "Топлофикация" може да сложи забрана на целия блок и някой да купи изгодно на публичен търг атрактивен имот, който струва в пъти повече, за да може дружеството да си вземе сумата, която му дължи блокът за отопление. Всичко е законно и нито един адвокат няма да може да спаси положението", тълкува Бабучев.

Едно от последните спечелени дела на адвоката срещу "Топлофикация"- София е за 16 хил. лева. Спецът твърди, че дружеството не може да търси стари задължения от абонатите си за период преди 2003 година, тъй като монополистът е загубил заведените дела по давност. По стария Гражданско-процесуален кодекс тя е три години за периодичните плащания.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати