20 Април 2024 г. Събота

Общината изведнъж видя капаните в концесията на Западния парк в София

2012-03-23 07:16:32
Рекламираният като отличен проект за отдаване на концесия на Западния парк се оказа пълен с капани за Столичната община. В проекта за договор се предвиждаше 498 декара от парка да бъдат предоставени на инвеститор без пари за 25 години, а след изтичането на срока общината да му плати голяма част от вложените средства.

Именно тези неизгодни членове накараха вносителят - кметът на София Йорданка Фандъкова, изненадващо да оттегли собственото си предложение за концесия на Западния парк. Решението й дойде на днешното редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС), след като имаше предварително предвидена точка в дневния ред.

Пред сградата на общината по същото време имаше представители на "Зелените", които съобщиха за нередностите в проектодоговора. Документите по концесията от 96 стр. са само на хартия и са предоставени на общински съветници. "Дневник" разполага само с част от тях (информация за договора).

"Прецизиране" в последния момент

Зад доброто предложение за построяване на атракцион, въртележки, катерушки, пейки и алеи на пълен риск и изцяло за сметка на концесионера всъщност останаха скрити два текста в решението за откриване на процедурата. В точката "Основни задължения на концедента"При изтичане срока на концесията да заплати на концесионера при условия, определени в концесионния договор, обезщетение за направените предварително съгласувани с концедента подобрения върху обекта на концесията"Придобиване на право на собственост от концедента върху всички приращения и подобрения върху обекта на концесията с изключения на атракционните съоръжения, които не са трайно прикрепени към обекта на концесия". В Закона за концесиите такива задължения се вменяват само при предсрочно прекратяване на концесията.

На практика общината сама се задължава да поеме разноските на концесионера за всички изградени от него трайни постройки. Това включва атракционна, който ще струва по план 2.5 млн. лв. Не е известно колко биха били други разноски, които общината да плати, защото в проекта за решение на СОС е записано, че ежегодно ще има и годишен инвестиционен план.

Други минимум 2.7 млн. лв. ще трябва да се вложат във възстановяването на парковите площи, а  още 252 хил. лева - в изграждането на спортни съоръжения. Текущите ремонти също ще са за негова сметка. Общо концесионерът трябва да направи минимум 11.3 млн. лева инвестиции.

След още три комисии

Цялата документация по концесията успя да премине през три комисии само за четири дни - по околна среда, стопанска и по бюджет и финанси. "Комисиите имат още да изясняват детайли по договора, който е предложен, аз смятам, че след като сме чакали две години, още две седмици можем да почакаме, за да се направи най-доброто", аргументира се кметът.

По-късно председателят на СОС Елен Герджиков обясни, че документите ще бъдат разгледани от още три комисии - по обществен ред и сигурност, по нормативна уредба, както и по устройство на територията. "Възникнаха определени въпроси по документите, затова ще поставените забележки", обясни Герджиков.

Така и никой не обясни защо е нужно "прецизиране" на документацията по проекта.

Фандъкова отново пък отрече да има връзка между настоящия проект и фалиралият преди няколко години увеселителен парк "София ленд". "Проектът няма нищо общо със "София Ленд", защото "София Ленд" е частен проект. Общината не може да каже на частния собственик, дали да развива тази дейност или не", каза тя. По думите й тук ставало въпрос за публична общинска собственост, която при ясни параметри да бъде отдадена за експлоатация. "Ако това не се случва, това съм изисквала от експертите да бъде заложено категорично, да можем да развалим по всяко време договора без общината да дължи огромни неустойки, каквито съм виждала при други концесии", допълни тя.

Всъщност няма правило, че концесиите трябва да бъдат гласувани от СОС. Те се инициират от кмета и администрацията, които поемат пълна отговорност при подписването им. Фандъкова и екипа й обаче са решили да спазят традиционната процедура за приемане на решение.



Риск от застрояване на половината парк

"Зелените" посочват и още един проблем - риск от застрояване на половината от територията на Западния парк. В предложения проектодоговор за концесията за 498 декара се предвижда представителната част на парка да се застрои според действащия в момента подробен устройствен план. Проектодоговорът обаче дава възможност след година или две този план да се промени с друг, който предвижда в пъти по-голямо застрояване, твърдят "Зелените". Затова те предлагат в договора с концесионера да бъде разписана квадратурата на терените, които ще се ползват за търговски площи и атракционни съоръжения, като се посочи, че те не могат да се променят с последващи актове на общината.

Според екоорганизацията проектът за концесионен договор показва, че за реконструкция на парка ще бъдат влагани по-малко средства (400 000 лева), отколкото сега влага общината. Също така при изграждането на заведения и други търговски площи, планирани по Подробен устройствен план (ПУП), и тяхното отдаване на минимални пазарни цени общината би печелила двойно повече (700 000 лева), отколкото концесионерът би влагал за възстановяване на парка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати