20 Април 2024 г. Събота

Наоми Кембъл си призна, че е получила диаманти

2010-08-05 15:47:07

Супермоделът Наоми Кембъл заяви пред съда в Хага, че пред 1997 г. е получила като подарък „няколко мръсни на вид камъка“. Тя призна също, че те може би са й били подарени от президента на Либерия Чарлс Тейлър, предаде АФП.

По думите на Наоми Кембъл през 1997 г., по време на прием в дома на президента на ЮАР Нелсън Мандела, на вратата й се почукало. Двама мъже й връчили торбичка, като казали, че това е подарък.

На сутринта Кембъл отворила торбичката и видяла вътре няколко камъка. В торбичката нямало бележка, която да обяснява причината за връчването на подаръка или от кого е той.

Кембъл съобщи още, че е разказала за подаръка на своя агент Керъл Уайт и на актрисата Миа Фароу. Една от двете жени предположила, че камъните са подарък от Чарлс Тейлър и супермоделът се съгласила с това.

Наоми Кембъл е един от ключовите свидетели по делото срещу Тейлър. На бившия либерийски диктатор бяха повдигнати 11 обвинения, сред които за убийства, изнасилвания и терористична дейност, а също така канибализъм и разпалване на въоръжен конфликт в съседната държава Сиера Леоне, пише Lenta.ru. 

По данни на следствието Тейлър е подарил на Кембъл необработени диаманти, получени за оръжие, продадено на бунтовниците от Сиера Леоне.
 
Това, че бившият президент е подарил диаманти на Кембъл, стана известно от показанията на Керъл Уайт и Миа Фароу. Самата Кембъл дълго време отричаше, че е получила диаманти от Тейлър и от 2009 г. отказваше да даде показания в съда. Отказа си тя обясняваше с опасения за собствения си живот. По нейно мнение, давайки свидетелски показания, тя ще се изложи на смъртна опасност.

 

Преди явяването на Кембъл в съда трибуналът се съгласи да й осигури защита от журналистите, а също така й позволи да дава показания в присъствието на адвокат, който може да я посъветва да не отговаря на един или друг въпрос. 

С помощта на показанията на Кембъл обвинението се надява да докаже вината на Чарлс Тейлър поне по едно от 11-те обвинения. Самият бивш диктатор не се призна за виновен по нито едно от обвиненията. Нещо повече – Тейлър заяви под клетва, че никога не е притежавал необработени диаманти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати