29 Март 2024 г. Петък

Румъния готова да стигне до Хага заради спорната зона

2012-03-23 07:05:44

Ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Това заяви държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску в интервю за румънската агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

 

Преди дни стана ясно, че София и Букурещ водят преговори за 17-километрова зона. От българското Външно министерство веднага уточниха, че те текат от 20 години и този въпрос не е новост.

Ауреску обаче предложи като най-подходящ за решаване на казуса метода на равноотдалечеността, който се използва от Международния съд в Хага.

Той подчерта, че преговорите по тази тема са  започнали още през 1994 г.  Държавният секретар в румънското външно министерство допълни, че единственият нов елемент е фактът, че въпросът е станал публичен.

"От румънска гледна точка реалният проблем е, че няма напредък в преговори, които би трябвало да решат много бързо това морско делимитиране”, обяснява Ауреску.

Той определя спорната територия като ”изключителната икономическа зона”.

Ауреску посочи, че Румъния би искала следващият 15-ти кръг от преговорите по темата, планирани да се състоят тази година в Букурещ, да се проведат възможно най-скоро.

Той подчерта, че желанието на румънската страна е решаване на спора чрез преговори, но в случай, че те не дадат резултат, и ако двете страни са съгласни, може да потърсят други начини за решаването му, включително да прибягнат до трета страна като Международния съд в Хага или Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Ауреску не коментира появилата се информация, че спорната територия е част от трасето, през което ще преминава "Южен поток".

Държавният секретар на румънското външно министерство заяви, че проектът "Южен поток" не е в достатъчно напреднала фаза, че да може да се каже със сигурност откъде ще мине през Черно море.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати