29 Март 2024 г. Петък

За силнотоковите Дянков и Цветанов и за слабите ангели на Бойко

2012-03-23 06:22:04

Няма повече ГЕРБ, има повече Бойко. А защо му е на Бойко Борисов повече власт? Защото бушоните свършиха след новите министерски попълнения в икономиката и здравеопазването. Повече няма кой да изгърми, коментира в. "Труд". 

Останалите министерства са политически слаботокови. А до края на мандата не може да се сменят пак титулярите на икономиката и здравеопазването. Нов икономически министър ще е откровена гротеска. 

Четвърти здравен министър, изхвърлен като ембрион в болнична кофа за боклук даже няма да е гротеска, а нетърпимо  унижение. 

Силнотоковите Симеон Дянков и Цветан Цветанов също не бива да бъдат сменяни в последната права на мандата - ще е безвъзвратно късно. Каквото не се случи в управлението досега, занапред пак няма да се случи. Защото последните правителствени промени не са стратегия да се печелят следващите избори, а да се изкара по-уютно сегашният мандат.

БСП трябва да формира политика и отбор, който да я реализира, казва в интервю за "Новинар" Младен Червеняков, депутат от БСП в 39-ото и 40-ото Народно събрание, както и член на Националния съвет на БСП. 

По думите му предстоящият конгрес на социалистите трябва да набележи нужната за страната политика и то не само за близкото бъдеще, но и за периода до 2020 година.

"Левицата трябва да зададе ясни цели на тази политика. Т.е. да каже какъв процент от БВП спрямо средния за ЕС искаме да постигнем, какво ниво на доходите, какъв процент от приходите ще са за социални разходи. БСП трябва да се опита да дава ясни и разбираеми отговори на тези въпроси.

За съжаление разработваните алтернативни проекти досега и програмните документи не дават отговор на редица от тези въпроси. Затова ключовото нещо на тозиконгрес ще бъде въпросът за политиката. Проблемът на БСП е, че като не отговаря на важните въпроси, не може да формира и отбор, който да реализира политика", посочва Червеняков.

"Три мандата НДСВ захранва властта. Очертава се четвърти", е озаглавено интервюто в "24 часа" с проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание.

Според него НДСВ е явление без аналог през последните 20 години. Управлява два поредни мандата, захрани сегашното управление, а вероятно и следващото.

Водещите фигури в ГЕРБ са хора от НДСВ - Бойко Борисов, Цветан Цветанов и не само те. Новото сдружение "България на гражданите"също се води от емблематични за НДСВ хора като Меглена Кунева и Даниел Вълчав. 

"Някои ще кажат, че това не е коректно към партия, която им е дала немалко. Но в крайна сметка човек има нужда от развитие. Те виждат в своя нов проект възможност не само за изява, но и да бъдат в управлението на държавата. Това изглежда много по-реално с проекта "Кунева", отколкото с НДСВ на този етап", смята Герджиков.

Румъния няма право на претенции към България, категоричен е Андрей Ковачев, евродепутат ЕНП/ГЕРБ. В интервю за "Монитор""">"Нека да сме наясно, че Румъния е пред избори. Винаги за съжаление преди избори на Балканите политици се опитват да използват националната кауза или как се борят за защита на националните интереси. Явно и колегите в Румъния не успяха да се преборят с това изкушение да опитват да печелят изборни дивиденти от подобни теми. Двете страни са заявили при влизането си в Европейския съюз, че нямат териториални претенции една към друга".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати