20 Април 2024 г. Събота

Софийският университет има най-много специалности с висок рейтинг

2012-03-22 13:23:50
Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново има най-много най-добри професионални направления. Това показват резултатите от последното измерване на рейтинга на специалностите във висшите училища, които бяха обявени днес на пресконференция.

Рейтингите на специалностите се мерят за втори път от министерството на образованието и института "Отворено общество".

Висшите училища се сравняват на базата на 49 индикатора, които измерват различни аспекти от учебния процес, средата, престижа, връзките с пазара на труда, реализацията и други.

Системата дава достъп до структурирането на индивидуални класации според интересите и предпочитанията на кандидат-студентите.

Първото място за Софийския университет не е изненада, тъй като при предното измерване на рейтинга той отново беше на челна позиция. Изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев заяви обаче, че в голяма степен този резултат се дължи и на големия брой професионални направления изобщо в университета.
Изследването е направено в 51 акредитирани висши учебни заведения, които предлагат 52 професионални направления. Използвани са данни от националната агенция по акредитации, модул "АдмиУни", Национален осигурителен институт, анкетно проучване на мнението сред 15 000 студенти.
В областта на научните изследвания Софийският университет също е сред челните позиции наред с Медицинския университет в София, Техническия и Химикотехнологичния.

Статистическите данни показват, че професионалното направление "Военно дело", което се предлага от три университета у нас, осигурява най-добрата реализация на своите последователи. Стойчев обяви, че там безработицата е почти нулева, а средният осигурителен доход е над 1500 лева.

"Очевидно системата на сигурността в България е добър работодател", коментира той. Посочи също, че много добра реализация имат и завършилите медицина. Близо 90% от тях работят по специалността си. А конкуренцията между всички университети, които предлагат специалността, е много голяма. Цифрите обаче сочат, че всеки втори от реализиралите се студенти след завършването не остава в България.


Най-масово избираното направление у нас без изненада е "Икономика". През последните 5 години над 55 000 души за завършили тази специалност. "За сравнение – всички инженерни и природно-научни направления, взети заедно, са с по-малко възпитаници от икономистите", обясни Стойчев. Според него това не е вина само на висшите училища, но и отговорност на студентите, които търсят икономическо образование.

На първо място в класацията на икономическите специалности са Американският и Софийският университет с равен брой точки. УНСС остава на втора позиция.

УНСС е обучил над 14 000 икономисти за 5 години, докато Софийският 730, а Американският – едва 188. Специлизираният икономически ВУЗ има най-висока акредитационна оценка, но произвежда студенти, който получават по-ниски възнаграждения от колегите си, завършили Американския.

Стойчев отказа да определи кой е най-добрият университет в България. Той заяви, че това е възможно само ако се определи по коя дисциплина даденият университет е най-добър. "Дебатът за българската образователна система трябва да се сведе до ниво професионално направление. Да се коментира в кое направление са най-високите възнаграждения", каза той.

Рейтинговата система ще е един от основните компоненти за финансирането на университетите тази година. Обещаните преди няколко дни 25% повече средства ще бъдат преведени на най-добрите университети през юни, обяви просветният министър Сергей Игнатов.

"Това са между 10 и 12 милиона лева със сигурност.Всичките, които са на първо и второ място в дадено професионално направление, задължително ще получат пари", обеща той.

Игнатов каза също, че не се притеснява от вероятността някои университети да поискат по-големи брой места въз основа на рейтингите. "Ученето трябва да е през целия живот и да е ориентирано и към възрастни. Аз например искам да уча арабска филология", каза той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати