Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Окт 20
Начало arrow България arrow Сребърният фонд ще започне да изплаща пенсии чак през 2028 г.

Сребърният фонд ще започне да изплаща пенсии чак през 2028 г.

  Print E-mail
2012-03-22 13:20:56
източник: dnevnik.bg

Фондът за гарантиране на стабилността на пенсионната система, наричан още "Сребърния фонд",  ще започне да изплаща пенсии от 2028 г. вместо от 2018 г., както сега е записано в закона за него. Предстои да се уточни дали годината ще е 2028 или 2029 г.

За това са се споразумели днес синдикатите, работодателите и правителството на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи  лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Сред аргументите на синдиката да предложи тази промяна е започналото в началото на тази година повишаване на пенсионна възраст.

Според Димитров новият срок ще даде възможност да се акумулират повече средства във фонда. Освен това в края на 20-те години се очаква броят на пенсионерите да се увеличи рязко и да надхвърли броя на работещите. Заради последното увеличение на пенсионната възраст очакваната година се е изместила от 2025 на 2028 - 2029 г., каза лидерът на КНСБ

Фондът вече ще може да купува държавни ценни книжа

Още през тази година с промяна в закона фондът да може да инвестира до 30% от средствата си в български държавни ценни книжа (ДЦК), се разбраха членовете на тристранния съвет. По сега действащия закон той може да купува единствено чужди. Този лимит ще расте всяка година с по 10%, докато достигне 70% през 2016 г. Условието, което поставя КНСБ, е да се въведат специални ДЦК и специални аукциони за тях, в които ще може да участва Сребърният фонд и частните пенсионни фондове.

"ДЦК са едни от най-сигурните инструменти за инвестиции и доходността им е по-голяма от това парите да стоят в БНБ, но няма никаква нужда непременно инвестициите в ДЦК да се свързва с плащанията по външния дълг през януари", уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Казваме "Да" на известна либерализация, но под условие, че парите остават в нашата икономика", добави той.  

"България е единствената страна със Сребърен фонд, който има забрана да инвестира в местни финансови инструменти. Няма друг такъв случай, нито в ЕС, нито в света. Ние считаме, че това нелепо ограничение трябва категорично да отпадне и по този начин ще се създадат повече възможности българските пари да работят и за българската индустрия", коментира Васил Велев от Асоциациацията на индустриалния капитал в България.

От 70% на 30% пък ще бъде намален лимитът за инвестиции на средства от фонда в акции на чужди компании. Аргументът и на работодателите, и на синдикатите е в това, че те сега са по-неблагонадежден актив. "Никой не може да гарантира, че акциите на една компания или друга, не дай си, боже, гръцка, са по-безрискови от нашите ДЦК", коментира Димитров.

Държавата и социалните партньори ще са 50:50 в управлението на фонда

Участниците в днешното заседание на тристранката са се договорили също управителният съвет на фонда да се разшири, за да се достигне паритет – 50 % държава и 50 % социални партньори, каза Пламен Димитров. Сега работодателите и синдикатите имат само по 1 представител в ръководството му срещу 4 на държавата – 3 експерти от Министерство на финансите, 1 от социалното плюс управителя на фонда.

По въпроса за пасивността в управлението на Сребърния фонд досега лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза, че "хората в управата на фонда са можели да имат и досега една по-активна и креативна позиция, но явно са си пипали ушите".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?